Ujedinjuju se sindikati bivše SFRJ!

Radiosarajevo.ba
Ujedinjuju se sindikati bivše SFRJ!

Predstavnici sindikalnih organizacija svih bivših jugoslovenskih republika potpisali su u Ljubljani Sporazum o zajedničkim aktivnostima, a lider Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović je danas izjavio da je osnovna svrha tog sporazuma zaštita radničkih prava.

Orbović je objasnio da je riječ o sporazumu koji podrazumjeva ponašanje sindikata po principu kretanja kapitala koji, kako je rekao, bez problema prelazi granice država nekadašnje SFRJ.

- Ako može kapital, zašto ne bismo mogli i mi da se uključimo i da u najpozitivnijem smislu damo svoj doprinos zastiti radničkih prava, što je bila osnovna ideja ovog regionalnog skup- precizirao je on, prenosi Trojka.

Skupu koji je održan u četvrtak i petak prisustvovali su predstavnici sindikata iz Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, a Srbiju je, pored Orbovića, predstavljao lider Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak.

Orbović je rekao i da je skup podržao slovenačke sindikalce koji će naredne sedmice na referendumu odlučivati o nekim pitanjima Zakona o radu koji za njih nije prihvatljiv.

Čelnik najbrojnije sindikalne organizacije u Srbiji je istakao da će zajednička pitanja sindikalaca nekadašnje SFRJ biti Zakon o radu, ali i Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju i svi drugi zakoni koji regulišu prava zaposlenih.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak