Uhapšeno pet portestantata na "Zagreb prideu 2009"

Radiosarajevo.ba
Uhapšeno pet portestantata na "Zagreb prideu 2009"

U Zagrebu je u subotu održan osmi "Zagreb Pride 2008" na kojem je "Povorka ponosa LGBTIQ (lezbijke, gayevi, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i queer osobe) osoba", uz jako policijsko osiguranje, prošla gradskim središtem.

Prema podacima policije, na ovogodišnjemu "Zagreb Prideu" okupilo se oko 300-tinjak sudionika, a organizatori procjenjuju da ih je bilo 800.

Sudionici su nosili šarene balone, zastave duginih boja i udruga te natpise s porukama "Homofobija je stvar izbora", "Hvala Bogu što sam peder / lezbijka", "Hrvatska će biti katolička kao i Španjolska" i druge, javila je Hina.

Istovremeno na Trgu bana Jelačića održan je i tzv. anti-gay protest na kojem se okupilo pedesetak članova i simpatizera Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) i udruge Hrvatski nacionalisti.

Tokom anti-gay protesta uhapšeno je pet protestanata koji su narušavali javni red i mir. Svi uhapšeni odvedeni su na "obradu" u zagrebačku Prvu policijsku postaju.

Dok je povorka prolazila središnjim zagrebačkim trgom protestanti su je dočekali uzvicima "ubij, ubij pedera" i "pedere u logore", a policija je spriječila i privela nekoliko mladića koji su prešli policijsku traku i pokušali krenuti prema povorci.

Uz tvrdnje da najavljeni desničarski skup potiče na nasilje i govor mržnje poziv policiji da ga zabrani prije nekoliko dana uputilo je više nevladinih udruga te SDP-ovi saborski zastupnici Šime Lučin i Mirela Holy.

Iz policije su, nakon sigurnosne procjene, poručili da skup neće zabraniti, ali da neće tolerirati bilo kakve oblike protupravnih ponašanja.

Teže povrijeđen 27-godišnji sudionik "Zagreb pridea"

Trojica mladića napala su u subotu poslijepodne na raskrižju Zagrebačke ceste i Ulice Tina Ujevića 27-godišnjeg sudionika "Zagreb Pridea 2009." te ga teže povrijedlia, saopćila je zagrebačka Policijska uprava (PUZ).

Policija navodi da su u 17,20 sati na raskrižju Zagrebačke ceste i Ulice Tina Ujevića trojica mladića prišla 27-godišnjaku, koji je krenuo kući sa "Zagreb Pridea". Vrijeđali su ga i napali zbog njegove seksualne orijentacije, udarajući ga rukama i nogama po tijelu i glavi zbog čega je pao na tlo. Nastavili su ga udarati i nakon njegova pada, a zatim su pobjegli.

Napadnuti mladić obavijestio je telefonom policiju i prevezen je kolima Hitne medicinske pomoći u Kliničku bolnicu Sestara milosrdnica gdje je utvrđeno da je zadobio teške ozljede.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak