Uhapšen Vinko Martinović Štela

Radiosarajevo.ba
Uhapšen Vinko Martinović Štela

Hrvatska policija uhapsila je Vinka Martinovića Štelu, javila je Hrvatska radio televizija.

Martinović je uhapšen u četvrtak popodne na prijelazu Mali Prolog u blizini Metkovića prilikom pokušaja ulaska u Bosnu i Hercegovinu, a sa sobom je imao bh. dokumente, rekla je Hini glasnogovornica hrvatskog MUP-a Jelena Bikić.

Vinko Martinović haški je osuđenik koji je nakon odslužene dvije trećine 18-godišnje zatvorske kazne u januaru pušten iz talijanskog zatvora. Međutim, protiv njega je na snazi međunarodna potjerniva raspisana po nalogu zagrebačkoga Županijskog suda, na kojem je još od 1998. optužen za ubistvo žene u Mostaru.

Martinović je te godine za ubistvo Jasmine Đukić bio nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, a suoptuženi Dragan Raspudić zvan Guja na sedam godina. Uoči čitanja presude, Martinović je rekao da je u optužnici jedino istinito njegovo ime i prezime. "Nema dokaza da smo krivi, a sama pomisao na gnusan zločin za koji nas teretite za mene je smrtni grijeh", rekao je te dodao da su mu sve smjestili kriminalci kako bi prikrili svoja nedjela, javlja HRT.

Vrhovni sud Republike Hrvatske pet dana prije Martinovićeva izručenja Haškom sudu u augustu 1999. ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. U međuvremenu je Raspudić za ubistvo Jasmine Đukić pravomoćno osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu, koju je odslužio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak