Uhapšen potpredsjednik Sanaderove vlade (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Uhapšen potpredsjednik Sanaderove vlade (VIDEO)
Hapšenje Damira Polančeca (Foto: Cropix)

Bivši potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec uhapšen je zbog zloupotrebe položaja i ovlasti povezanih s malverzacijama u koprivničkoj kompaniji Podravka, u kojoj je 1992. i počeo svoju poslovnu karijeru.

Polančec je uhapšen rano jutros u svojoj kući u Koprivnici. Očekuje se da će nakon ispitivanja u Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) do kraja dana biti doveden u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici.

Osim potvrde hapšenja, policija i USKOK nisu objavili zašto je Polančec uhićen, no ministar pravosuđa izjavio je kako je, po njegovim saznanjima, hapšenje povezano s nastavkom istrage u slučaju Podravke.

Neslužbeno se doznaje da su uz Polančeca osumnjičene još četiri osobe, a mediji nagađaju da je među njima i zagrebački advokat Zoran Marković, direktor kompanije Fima Ami registrirane na Malti na koju je varaždinska Fima prenijela paket od 10,6 posto dionica Podravke.

http://www.youtube.com/watch?v=WAHX31wkrWU


Jedan od njenih suvlasnika je Milan Horvat koji je zbog navodnih malverzacija u Podravki u tzv. aferi Spice uhapšen s još petoricom u antikorupcijskoj akciji Menadžer u oktobru prošle godine.

Krajem januara USKOK je protiv Polančeca pokrenuo istragu zbog protuzakonitog posredovanja, to jest sumnje da je križevačkog poduzetnika Zvonka Belju poticao da učestvuje u nezakonitom transferu novca u sklopu operacije Spice. Nekoliko dana kasnije osumnjičen je i zbog nezakonitog postavljanja rasvjete na nogometnom stadionu u svom rodnu selu Đelekovcu kod Koprivnice. Tereti ga se da je time za 10 miliona kuna oštetio Podravku u kojoj je radio od 1992.

Polančec je političku karijeru počeo je 2004., postavši predsjednik gradskog odbora HDZ-a Koprivnice. U februaru iduće godine imenovan je potpredsjednikom u vladi, a početkom 2008. u novoj vladi Ive Sanadera ponovno je imenovan potpredsjednikom vlade te ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva. Na tim je dužnostima bio i u vladi premijerke Jadranke Kosor sve do ostavke, prenosi Hina.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak