Uhapšen Josip Boljkovac - 'partizanski' zločinac

Radiosarajevo.ba
Uhapšen Josip Boljkovac - 'partizanski' zločinac

Josip Boljkovac, prvi ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, uhapšen je u srijedu ujutro u Karlovcu zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovišta u Dugoj Resi u maju 1945. godine, prenosi Danas.hr.

Josip Boljkovac je pred kraj Drugog svjetskog rata i neposredno nakon njega bio zapovjednik OZNA-e u Karlovcu. 

Radi se o slučaju ukoji se umiješao i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, rekavši da se ovakvim istragama želi izvršiti revizija Drugog svjetskog rata

Već godinama u Hrvatskoj traje istraga protiv Josipa Boljkovca, kao i protiv Josipa Manolića i Rade Bulata, a policija je do sada obavila mnoštvo informativnih razgovora. Proučavani su rezultati iskopavanja pojedinih masovnih grobnica, npr. u šumi Lug kraj Bjelovara i Jazovke na Žumberku, analizirani su forenzički nalazi...

Dokazni materijali terete Manolića, Boljkovca i Bulata tereti za niz masovnih i pojedinačnih ubistava u kojima su navodno i oni osobno sudjelovali, odnosno da su odgovorni i osobno i zapovjedno za niz ratnih zločina koje su počinile partizanske postrojbe te pripadnici zloglasne komunističke tajne policije Ozne, prenosi Danas.hr 

Izjava advokata
Boljkovca brani hrvatski advokat Anto Nobilo. On je novinarima rekao da se Josipa Boljkovca sumnjiči za ratni zločin crnogorske jedinice Korpusa Narodne Obrane Jugoslavije (KNOJ) iz maja  1945. na području Duge Rese i da Boljkovac nije zapovjedao navedenom postrojbom pa ni ne može odgovarati po zapovjednoj odgovornosti. 

"Boljkovac nad tom jedinicom nije imao moć te smatram da je ova istraga sramota", kazao je Nobilo. Na pitanje radi li se po njegovom mišljenju o predizbornim igrama odgovorio je da to smatra "političkim spinom, što je sramota u funkciji bitke za HDZ".

Mesić stao na stranu Boljkovca
U avgustu ove godine Stjepan Mesić je, između ostalog, rekao i ovo: "Očito je to školski primjer pripreme jednog političkog suđenja. Napada se antifašiste, pripadnike NBO-a koji su bili među osnivačima HDZ-a. Njihovim uklanjanjem želi se skrenuti stranku u nekom drugom smjeru. Ne znam za poslijeratne zločine koji su bili počinjeni izvan suda koji je radio po tadašnjim standardima. Cilj je ovakvih pokušaja očito izvršiti reviziju Drugog svjetskog rata, no, fašizam je u svojoj ideji bio zločin a komunizam idealno društvo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak