Uhapšen Goran Hadžić!

Radiosarajevo.ba
Uhapšen Goran Hadžić!

Goran Hadžić, posljednji bjegunac kojeg traži Haški tribunal, uhapšen je u Srbiji u 8:24 sati, potvrdio je ranije navode srbijanskih medija, predsjednik Srbije Boris Tadić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Također, je potvrdio da je Hadžić uhapšen u rejonu Fruške gore, a o svim ostalim detaljima hapšenja te daljoj proceduri oko Hadžića, nije govorio, rekavši da on kao predsjednik države nije prava adresa za odgovore na ta pitanja. Informacije o detaljima naknadno će biti pozbati od strane Tužilaštva.

Tadić je rekao kako je hapšenjem Hadžića Srbija ispunila sve obaveze prema Haškom tribunalu, te da je i ta važna stranica istorije zatvorena. Demantovao je navode pojedinih medija o tome kako je Srbija i ranije imala informacije o lokaciji na kojoj se Hadžić nalazio.

Dodao je kako se ni u jednom trenutku nije radilo o pritiscima Evropske unije, jer pritisci nikada nisu dobra opcija. Radilo se, kako kaže Tadić, o obavezi koju je Srbija morala ispuniti.

Uprkos hapšenju posljednjeg bjegunca,predsjednik Srbije je rekao kako ni sada ulazak u Evropsku uniju neće biti nimalo lak.

Ko je Hadžić i za šta se tereti

Gorana Hadžića Haški tribunal tereti za ratne zločine počinjene u Vukovaru tokom devedesetih godina. On se smatra odgovornim za progon Hrvata iz istočne Slavonije, za ubistva, mučenja i pljačku napuštenih hrvatskih kuća.

Hadžić je bio funkcioner Saveza komunista Hrvatske u rodnom Pačetinu kraj Vukovara, nakon čega je prešao u Srpsku demokratsku stranku i tamo odmah dobio važne uloge.

Postavljen je za predsjednika SDS-a Vukovara, pa u junu 1991. za predsjednika Srpskog narodnog vijeća Slavonije i Baranje, što je bila preteča kasnije SAO Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema.

Hadžić je nestao sredinom jula 2004. sa svoje tadašnje adrese u Novom Sadu, nakon što je Beograd primio optužnicu iz Haga, u kojoj je traženo i njegovo izručenje u roku od 72 sata.

Optužnica protiv Gorana Hadžića potvrđena je 4. juna 2004, a objelodanjena 16. jula 2004. U optužnici se navodi da je Goran Hadžić, kao predsjednik Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, i nakon toga kao predsjednik Republike Srpske Krajine, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu kao saizvršilac.

Svrha tog udruženog zločinačkog poduhvata bila je da se silom trajno ukloni većina hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva sa otprilike jedne trećine teritorije Republike Hrvatske s ciljem da to postane dio nove države pod srpskom dominacijom.

Prema optužnici, od 1. avgusta 1991. do kraja juna 1992, Goran Hadžić, djelujući sam ili u dogovoru s drugim znanim i neznanim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, je planirao, podsticao, naredio, počinio i na druge načine pomagao i podržavao planiranje, pripremu i izvršenje progona hrvatskog i drugog nesrpskog civilnog stanovništva u SAO SBZS/RSK.

 


 



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak