Učenici prijete, maltretiraju i vrijeđaju nastavnike

Radiosarajevo.ba
Učenici prijete, maltretiraju i vrijeđaju nastavnike


Nastavnicima u Hrvatskoj u radu često probleme stvaraju nasilni i neposlušni učenici kojima je skoro pa nemoguće stati na kraj. Upravo zbog toga od kraja prošle godine provode peticiju za uvođenje mjera suspenzije učenika koji ometaju nastavu. Online peticiju pokrenuo je strukovni portal nastavnici.org, na čijem se forumu mogu pronaći i brojni primjeri onoga što nastavnici ističu kao neprihvatljivo ponašanje učenika, javlja portal Index.hr.

"Sve češće i sve više u razgovoru s medijima traži se od nas da nabrojimo konkretne primjere iz prakse koje smatramo neprihvatljivim ponašanjem učenika, ničim izazvanim ili izazvanim djelovanjem alkohola i/ili opijata", navode nastavnici i u nastavku donose popis incidenata i neugodnosti koje su doživjeli od učenika.

U nastavku teksta pročitajte neke od primjera nasilničkog ponašanja učenika kojima su izloženi nastavnici, a i drugi učenici u Hrvatskoj, kao i seriju clipova divljanja u školama širom regije.

- Učenik lizaljku namočio u pisoar i dao drugom učeniku da je liže (ukor, problematična obitelj)

- Učenica prijavila da su je vikend prije otela četvorica u crnom kombiju i silovala je, ali je uspjela pobjeći. Majka odmah došla u školu, došla i policija, sve ponovila. Kasnije negirala priču i priznala da je to "povjerila" učiteljici iz hrvatskog jezika kako bi odgodila ispitivanje ili test iz geografije sat kasnije. Majka se složila s odgojnom mjerom, bilo ju je jako sram. (Inače sređena obitelj, stariji brat uzoran učenik.)

- Igra se sa šestarom pri čemu ozljeđuje sam sebe i završava na šivanju rane na prstu (dijete bez poteškoća, obitelj u redu).



- Manja skupina učenika laje, mijauče, izvode bit-boxing, pjevaju, neartikulirano se glasaju... (mahom inteligentni učenici iz stabilnih obitelji).

- Učenica na drugom popravnom roku ne prolazi, izlazi vrišteći iz učionice, razbija vrata i prijeti skakanjem sa škole. (nesređena obitelj)



- Nakon što je dobio lošu ocjenu iz testa, učenik baca stolicu i lupa šakom po stolu uz psovanje (dobrostojeća obitelj, nema naznaka trauma i nasilja u obitelji, roditelji dolaze na informacije redovito).

- Učenik pokušava pljunuti stručnu suradnicu koja s njim radi individualno.



- Učenik se zabavlja na satu i tehničkom olovkom upiknuo sam sebe u oko. Zavrištao je i rekao da će tužiti i mene i školu zato što mu se to dogodilo (majka nemoćna i prema sinu se odnosi zaštitnički, otac agresivan)

- Učenik za vrijeme priredbe u zboru, dok ostali pjevaju, istupa, podiže ruku i viče pred roditeljima i drugim učenicima na priredbi: "Heil Hitler".



Zabrinuti su i roditelji

- Moram priznati, i ja sam se uplela par puta da zaštitim svoju kćer. Jedan ju je dječak lemao i mlatio gdje god je stigao, bubnuo bi je šakom u trbuh, izvrtao ruke, cipelom je šutnuo u cjevanicu, a uz to sve ono kao iz pjesmica, vukao je za pletenice, štipao je, i sve to jer je bio u nju zaljubljen.

- Jednom je prilikom taj dječak u igri tako snažno gurnuo moju mršavu i sitnu kćer u ploču koja ima metalni žlijeb za spužvu i treskao je o ploču i taj žlijeb, kao što se to radi u crtićima, toliko da je na kičmi imala debelu masnicu i razderotinu do krvi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak