Ubici Ivane Hodak 30 godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Ubici Ivane Hodak 30 godina zatvora

Slučaj ubostva advokatske pripravnice Ivane Hodak, kćerke zagrebačke političarke Ljerke Mintas Hodak i advokata Zvonimira Hodaka, dobija svoj epilog.

Vrhovni sud potvrdio je kaznu od 30 godina zatvora beskućniku Mladenu Šlogaru zbog ubistva Ivane Hodak u oktobru 2008.

Iako je prvostupanjsku presudu potvrdio, Šlogar ima pravo na još jednu žalbu Vrhovnom sudu, s obzirom da je osuđen na dugotrajni zatvor. Njegov odvjetnik Antonio Zujić kaže da će se svakako žaliti kada primi pismeno obrazloženje Vrhovnog suda.

Obrazlažući 30 godišnju zatvorsku kaznu sudija je ustvrdio da je tokom šestomjesečnog suđenja nedvojbeno dokazano da je Šlogar počinio ubistvo iz bezobzirne osvete, ali i da u tom slučaju nije bilo nikakve teorije zavjere.

Obrana, međutim, smatra drugačije pa je i u žalbi koju je Vrhovni sud odbio, među ostalim, ustvrdila da dokazi protiv Šlogara nisu bili zakoniti. Obrana se žalila i na povrede odredaba kaznenog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Ivana Hodak ubijena je hicima iz pištolja 6. listopada 2008. u stubištu zgrade, nedaleko od sjedišta zagrebačke policije, u kojoj je živjela s roditeljima. Nakon tog zločina smijenjeni su ministri unutarnjih poslova i pravosuđa te ravnatelj policije.

Šlogar je priznao zločin tvrdeći da je ubojstvo počinio iz osvete Ivaninom ocu, zagrebačkom odvjetniku Zvonimiru Hodaku jer mu navodno prije 14 godina nije pomogao naći posao. Nakon toga se branio šutnjom.

Hodak je, pak, tvrdio da je Šlogarov motiv "lažan iskonstruiran i neistinit" te da je atentat u uzročnoj vezi s obranom njegova klijenta umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak