U Vukovaru 34,87 posto Srba, traže dvojezičnost

Radiosarajevo.ba
U Vukovaru 34,87 posto Srba, traže dvojezičnost

Prema rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj iz 2011., u Vukovaru danas većinu od ukupno 27.683 stanovnika čine Hrvati, njih 57,37 posto, a slijede Srbi sa 34,87 posto. Tu su još i Rusini s 1,59 posto i Mađari s 1,25 posto.

Na osnovu rezultata popisa vukovarska organizacija Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) saopštila je kako očekuje da će doći do promjene Statuta grada Vukovara i primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, te Zakona o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

Prema riječima predsjednika SDSS-a, Srđana Milakovića, činjenica da Srbi u Vukovaru, po rezultatima popisa stanovništva, čine više od jedne trećine ukupnog broja stanovnika tog grada, podrazumijeva ravnopravnu upotrebu hrvatskog i srpskog jezika te latiničnoga i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara.

"Nije riječ samo o postavljanju dvojezičnih ploča na ulaze i izlaze iz grada. Na isti način morale bi biti označene i sve ulice, škole, gradske institucije", objasnio je Milaković, dodajući kako zakon predviđa i štampanje svih obrazaca u Vukovaru na latiničnom i ćiriličnom pismu.

Vezano:
Srbi u RH: Ozbiljne nepravilnosti u toku popisa stanovništva

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak