U toku potraga za ostacima Draže Mihailovića

Radiosarajevo.ba
U toku potraga za ostacima Draže Mihailovića

U probnoj jami na Adi Ciganliji u Beogradu danas je, nakon samo nekoliko minuta potrage za posmrtnim ostacima streljanih na ovoj lokaciji, među kojima je bio i komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića, nađena kost ljudske ruke i tragovi kreča.

 U potrazi se koristi najsavremenija sonda za pretragu terena i tehnologija koja je primijenjena za nalaženje masovnih grobnica iz posljednjih ratova.

 Potraga za posmrtnim ostacima počela je danas u 14.15 časova na mjestu nekadašnjeg zatvora na Adi Ciganliji.

 Istraživanja su počela na sjeverozapadnoj strani nekadašnjeg zatvora na Adi Ciganliji, nakon što je nekoliko svjedoka tvrdilo da je Mihailović likvidiran na tom mjestu.

Sekretar Komisije za otkrivanje tajnih grobnica Srđan Cvetković rekao je ranije da će se terenskim istraživanjima savremenom laserskom tehnologijom, najprije rekonstruisati kako je izgledao zatvor i teren 1946. godine, prenijeli su beogradski mediji.

 "Onda ćemo kubicirati gde su tačno bile jame i raznim skeniranjima uzimaćemo uzorke i izvršićemo analizu zemljišta", rekao je Cvetković.

Kasnije će se, kaže Cvetković, ukoliko budu pozitivni nalazi, vršiti ekshumaciju i ostale forenzičke radnje.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak