U toku drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
U toku drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj

Osvježeno u 14:00

Otvaranjem birališta u 7 sati, u Hrvatskoj je jutros počeo drugi krug lokalnih izbora na kojima birači neposredno biraju čelne ljude izvršne vlasti, odnosno župane u devet hrvatskih županija, gradonačelnike u šest županijskih sjedišta i Gradu Zagrebu, te još pedeset gradova u više županija, a u 164 općine biraju općinske načelnike.

Najviše se gradonačelnika u drugom krugu bira u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 11, a u toj se županiji, kao i u Osječko-baranjskoj, u drugom krugu bira i najviše općinskih načelnika, u čak 16 općina.

Zabilježeni incidenti u Splitu i na drugim biračkim mjestima

GONG, nestranačko udruženje građana za poticanje na aktivnije učešće u političkim procesima, je izvijestio da se do 14 sati izborni proces na većini birališta odvija mirno i bez većih kršenja izbornog procesa, ali na dijelu biračkih mjesta događa se nepoštivanje tajnosti glasovanja i kršenje izborne šutnje koje na nekim lokacijama prelazi u otvoreno agitiranje.

Nevenka Bečić, sestra Željka Keruma koji je aktivni kandidat za gradonačelnika Splita, prijavljena je GONG-u za nepravilnosti na glasačkom mjestu Meje, gdje se Bečić jutros pojavila u svojstvu promatrača izbora.

Bečić je, doznajemo u GONG-u, slagala glasačke listiće, a to nije smjela raditi, jer je to isključivo u nadležnosti biračkog odbora.

Na biračkom mjestu u Domu kulture u Vojniću su tako bile istaknute slike povijesnih ličnosti s logom HDZ-a koje su članovi biračkog odbora odbili ukloniti nakon upozorenja GONG-ovih promatrača, a na više lokacija zabilježeni su stranački promatrači koji biračima "pomažu" prilikom glasanja ili bilježe tko je kome dao svoj glas.

Odziv birača manji u odnosu na prvi krug izbora

Ukupan broj birača u Hrvatskoj je 4.084.981 od čega u drugom krugu ima pravo glasati 3.024.446 birača, odnosno 74,04 posto. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), na birališta je do 11 sati izašlo 297.075 birača ili 10,80 posto, što je manje u odnosu na odaziv birača koji je do 11 sati zabilježen u prvom krugu izbora.

Birališta se zatvaraju u 19 sati do kada traje i izborna šutnja tokom koje je zabranjena svaka izborna promidžba i objavljivanje privremenih rezultata i njihovih procjena.

U drugom krugu izabran je onaj kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali.

fena/index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak