U Srbiji zbog niskih temperatura umrlo troje

Radiosarajevo.ba
U Srbiji zbog niskih temperatura umrlo troje


Val hladnoće koji je proteklih dana zahvatio zemlje srednje i istočne Evrope odnio je više od 20 žrtava diljem regije. U Bosni i Hercegovini temperature su također izuzetno niske, a prema informacijama Federalnog hidrometeorološkog zavoda sutra i prekosutra nas očekuju temperature ispod minus 10; od srijede će nam pasti i novi snijeg.

Srebrenička sela Luka i Krušev Do još su blokirana visokim snježnim nanosima, dok od jutros nije prohodan put ni za Ljeskovik. Sniježni nanosi su na nekim dijelovima viši od dva metra, a zbog niskih temperatura otežano je čišćenje trase.

A val sibirske hladnoće donio je problem diljem Evrope, u Srbiji je kritično. Tamo, zbog velikih teškoća uzrokovanih obilnim snijegom, tri su osobe umrle od studeni, a za dvjema se još traga. U 14 općina je proglašeno vanredno stanje. U Beogradu i u Novome Sadu jutros je izmjereno devet stepeni ispod nule, a najhladnije je bilo u Kragujevcu - 21 stepen. Obilan snijeg uzrokuje teškoće u saobraćaju i snabdijevanju električnom energijom, a čišćenje snijega otežava snažan vjetar.



U Poljskoj se temperatura na jugoistoku zemlje spustila 27 stepeni ispod nule, a proteklog vikenda od hladnoće je umrlo deset osoba, saopćila je poljska policija. Od početka zime u toj je zemlji umrlo 46 osoba, od kojih 22 u januaru, 19 u decembru i sedam u novembru, po istom izvoru. Sljedećih dana u Poljskoj će se zadržati tako niske temperature, najavljuju meteorolozi, javila je agencija Fena.

Val sibirske hladnoće obrušio se i na Bugarsku, gdje su rano jutros izmjerena 24 stepena ispod nule, a mediji javljaju o pet mrtvih u snježnoj mećavi koja je prošle sedmice pogodila tu zemlju. Najniže temperature izmjerene su u ponedjeljak ujutro u Čirpanu, na jugu Bugarske, i u Sevlijevu u srednjem dijelu zemlje, izvijestili su meteorolozi koji sljedećih dana najavljuju još niže temperature. U ponedjeljak je 170 škola u zemlji bilo zatvoreno, među kojima 129 zbog epidemije gripe, a 44 zbog nedovoljnog grijanja.

Tri osobe smrznule su se u Litvi, a jedna u Češkoj, objavile su tamošnje policije u ponedjeljak. Niske temperature izmjerene su i u Austriji, gdje meteorolozi najavljuju hladnoće do kraja sedmice zbog zadržavanja hladnog zraka iz zapadnog Sibira nad Evropom.


Istanbul prekriven snijegom

Na sjeverozapadu Italije pale su velike količine snijega. U okolini Torina palo je gotovo 20 centimetara snijega, zbog čega su u ponedjeljak zatvorene škole. Na ruskoj crnomorskoj obali zbog obilnog snijega 18.000 stanovnika ostalo je bez struje, a zatvorene su i neki aerodromi.

Snijeg je u ponedjeljak poremetio zračni i cestovni saobraćaj u Istanbulu, a vlasti su savjetovale stanovnicima da koriste svoje automobile. Otkazano je oko 200 letova iz Istanbula, a brojni avioni su kasnili, naveo je isti izvor.  Najavljene su noćne temperature od -15 stepeni Celzijusa za srijedu i četvrtak u Ankari, što je najniže u posljednjih 25 godina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak