U Srbiji u srijedu dan žalosti zbog masakra

Radiosarajevo.ba
U Srbiji u srijedu dan žalosti zbog masakra


Vlada Srbije proglasila je srijedu 10. april za Dan žalosti nakon tragičnog događaja u mjestu Velika Ivanča, kada je ubijeno 13 osoba, javlja Tanjug.

Vlada Srbije je povodom teške nesreće u mjestu Velika Ivanča izrazila i veliko žaljenje, saosjećanje i podršku porodicama ubijenih.

Trinaest ljudi ubijeno je rano jutros u Velikoj Ivanči kod Mladenovca, a zločin je najvjerovatnije izvršio 60-godišnji Ljubiša B. koji je iz vatrenog oružja usmrtio šest žena, šest muškaraca i jednog dvogodišnjeg dječaka.

Zakonom o danu žalosti predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, kako na državnim institucijama tako i na sportskim i kulturnim manifestacijama, da se oda pošta nastradalima minutom ćutanja.

Prema Zakonu, mediji su dužni da programe usklade i umjesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti.

Za vrijeme dana žalosti na javnim mjestima, u kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera.

Za kršenje ovih pravila obilježavanja dana žalosti, zakon predviđa i kazne za fizička lica od 5.000 dinara do 200.000 dinara za pravna lica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak