U Srbiji počeli lokalni izbori u dvije kosovske općine

Radiosarajevo.ba
U Srbiji počeli lokalni izbori u dvije kosovske općine

Srpske vlasti otvorile su u nedjelju ujutro glasačka mjesta u dvije veće kosovske općine u Prištini i u Peći na izvanrednim izborima za lokalnu vlast zbog, kako se navodi, nepravilnosti koje su se pojavile na redovnim izborima 11. maja prošle godine.

Kosovske vlasti u Prištini objavile su da će bilo kakvi izbori koje Beograd organizira na Kosovu biti nevažeći i da štete procesu integracije srpske zajednice.

U maju 2008. srbijanska vlada organizirala je svoje izbore na Kosovu uprkos odlučnom protivljenju kosovskih vlasti u Prištini koji su te izbore nazvali paralelnim i kao takvima ih ocijenili ništavnim za novu državu. Rezultati tih izbora na Kosovu su proglašeni nevažećim u Prištini i Peći. Zbog toga su srbijanske vlasti danas organizirali izvanredne izbore u ove dvije općine.

Kosovski mediji upozoravaju da ti izbori predstavljaju miješanje Srbije u susjednu državu Kosovo.

Kosovske vlasti pozivaju Srbe na Kosovu da sudjeluju u najavljenim kosovskim lokalnim izborima zakazanim za 15. novembra, prvim izborima nakon proglašenja neovisnosti Kosova, 17. februara 2008 godine.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak