U Srbiji počela nastava na bosanskom jeziku

Radiosarajevo.ba
U Srbiji počela nastava na bosanskom jeziku

Predsjednik BNV Esad Džudžević rekao je da uvođenje kompletne nastave na bosanskom jeziku predstavlja početak kraja asimilacije Bošnjaka u Srbiji.

Džudžević je novinarima, nakon prvog javnog časa na bosanskom jeziku u novopazarskoj Gimnaziji, rekao da su time učvršćeni poštovanje, tolerancija i suživot Bošnjaka i Srba, i vraćeno je povjerenje Bošnjaka u državu i društvo.

"Mi čvrsto vjerujemo da će model nastave na bosanskom jeziku samo obogatiti postojeći državni školski sistem, da će učvrstiti samopoštovanje Bošnjaka prema svojoj kulturi, tradiciji i istoriji. Naš cilj je i da pojačamo poštovanje prema sistemu vrijednosti kod većinskog srpskog naroda", rekao je Džudžević.

On je rekao da se u okviru te nastave već postojećem državnom školskom sistemu dodaje bosanski jezik i književost, kao nastavni predmet, a da će postojeći predmet srpski jezik i književnost ostati.

Srbija uvodi nastavu na bosanskom jeziku

Ogledna nastava na bosanskom jeziku danas je počela u 12 obrazovno-vaspitnih ustanova, odnosno u 16 odjeljenja u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju, u kojima je ovaj jezik već godinama u zvaničnoj upotrebi.

Džudžević je ranije najavio da će 1. septembra početi ostvarivanje prava Bošnjaka na kompletno obrazovanje na maternjem jeziku u 53 obrazovne ustanove, što je regulisano zakonima, Ustavom Srbije i međunarodnim konvencijama.

Osim bosanskog jezika i književnosti, i drugi predmeti poput istorije, muzičkog i likovnog u jednom procentu su dobili nove sadržaje.

Ostali opšti predmeti, matematika, fizika, prevadavaće se na bosanskom jeziku od kraja marta, jer je već u toku prevođenje udžbenika na bosanski jezik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak