U Srbiji danas počinje izgradnja gasovoda Južni tok

Radiosarajevo.ba
U Srbiji danas počinje izgradnja gasovoda Južni tok

U Srbiji će danas početi izgradnja dionice gasovoda Južni tok.

Ceremonija početka izgradnje Gasovoda Južni tok u Srbiji biće održana u Palati Srbije u Beogradu, a  predsjednik Srbije Tomislav Nikolić daće nalog za početak zavarivanja prvog spoja gasovoda koje će biti obavljeno u blizini Novog Sada,  prenosi Anadolu Agency.

Na ceremoniji početka izgradnje Gasovoda Južni tok kroz Srbiju govoriće predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije Zorana Mihajlović, predsjednik Upravnog odbora Gazproma“Aleksej Miler i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Srbijanska i ruska strana će potpisati Protokol o zajmu, Ugovor o tranzitu i Ugovor o poveravanju djelatnosti od opšteg interesa, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Zavarivanje prvog spoja cijevi gasovoda Južni tok biće urađeno umjestu Šajkaš kod Novog Sada.

Izgradnju dionice međunarodnog gasovoda Južni tok u Srbiji sprovodi ruska državna kompanija Gasprom. Gasovod će iz Srbije imati dva kraka, prema BiH i Hrvatskoj. Dužina Južnog toka kroz Srbiju će iznosti 421 kilometar, a vrijednost radova je procenjena je na 1,9 milijardi evra.

Južni tok je projekat vrijednosti preko 16 milijardi eura. Planirano je da ruski gas cijevima preko Crnog mora i preko Bugarske, Srbije i Mađarske bude dopremljen do zemalja zapadne Evrope.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak