U Sofiji uhapšen bivši premijer Kosova Agim Čeku

Radiosarajevo.ba
U Sofiji uhapšen bivši premijer Kosova Agim Čeku

Osvježeno u 12,30 sati

U bugarskom glavnom gradu Sofiji u utorak u večernjim satima uhapšen je bivši premijer Kosova i bivši lider oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Agim Čeku.

Iako Srbija od Bugarske traži njegovo hitno izručenje zbog optužnice za ratne zločine, Čeku je u pritvoru trebao provesti tek nekoliko sati.

Bugarsko Tužilaštvo produžilo je pritvor bivšem premijeru Kosova Agimu Čekuu na 72 sata i sada čeka dokumentaciju od Interpola, nakon čega će donijeti odluku da li će on biti izručen Srbiji, izjavio je glavni bugarski tužilac Boris Velčev.

Čeku je uhapšen na makedonsko-bugarskoj granici na osnovu Interpolove pojternice koju je izdala Srbija. Glasnogovornik Čekuove opozicijske Socijaldemokratske partije Kosova, Gazim Kasapoli, potvrdio je hapšenje te je rekao kako očekuju da Čeku uskoro bude pušten na slobodu.

Naime, na osnovu iste potjernice je Čeku privremeno uhapšen i 2003. te 2004. godine u Sloveniji i Mađarskoj, a nedavno i u Kolumbiji, ali nije izručen Beogradu.

Srbija Čekua tereti za zločine izvršene nad Srbima i ostalim nealbanskim stanovništvom na Kosovu.

index.hr/rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak