U Šibeniku protestuju zbog ćirilce u Vukovaru

Radiosarajevo.ba
U Šibeniku protestuju zbog ćirilce u Vukovaru

Članovi Koordinacije braniteljskih udruga Šibensko - kninske županije i grada Šibenika na današnjoj su konferenciji za medije osudili najavu  uvođenja dvojezičnosti u gradu Vukovaru, a svoje će protivljenje izraziti na prosvjednom skupu koji će se održati u subotu, 2. veljače u 11 sati ispred zgrade Županije.
    
Iako Ustav RH nacionalnim manjinama propisuje pravo na korištenje njihovog pisma, županijska Koordinacija branitelja drži kako još nije sazrijelo vrijeme da se u Vukovaru te ustavne odredbe primijene i uvedu natpisi na latinici i ćirilici.
    
Ratne su rane još svježe, navode branitelji, sudbina 1700 branitelja i civila još uvijek nije poznata i tek kad se to pitanje riješi, može se razgovarati o ustavnom pravu srpske nacionalne manjine na svoje pismo.  
 
Branitelji zato traže da odgodi uvođenje ćiriličnog pisma u Vukovaru, a predsjednik Udruge branitelja oboljelih o PTSP-a Branko Smrček smatra da postoji i ustavna mogućnost odgode.
    
Marin Frkić, predsjednik UHVDDR-a, najavio je danas kako će, ako se realiziraju najave o uvođenju ćirilice u Vukovaru, predvoditi šibenske branitelje na pohodu u Vukovar na kojem će, rekao je, skidati ćirilične natpise, po cijenu zatvora.
    
Na najsvetijem dijelu Hrvatske ovim činom želi se izjednačiti agresorsko pismo i jezik s hrvatskim, a sve u cilju kako bi se sutra moglo reći: 'To je srpsko', smatra Damir Vučenović, predsjednik Udruge Specijalne policije Šibenik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak