U Novom Sadu pretučen romski aktivista

Radiosarajevo.ba
U Novom Sadu pretučen romski aktivista

Romskog aktivistu i muzičara iz Novog Sada Olaha Vincea istukli su nepoznati muškarci u tom gradu u, kako je rekao Vince, "klasičnoj sačekuši".

Olah Vince je agenciji Beta ispričao da je preksinoć, za Badnje veče, šetao sa suprugom, kada su ih ispred njihove kuće u naselju Telep sačekala četvorica muškaraca na ulici i još dvojica u dvorištu kuće.

"Pitali su me da li sam ja Olah Vince i čim sam odgovorio da jesam, njih dvojica su me dvaput udarili u glavu", naveo je Vince.

Dodao je da je odmah otišao u bolnicu, gdje su mu konstatovali posjekotinu i oteklinu na glavi, a slučaj je odmah prijavio i policiji.

"Jako smo uplašeni, i ja i moja porodica. Mislio sam da je to vreme prošlo, ali izgleda da nam se devedesete godine opet vraćaju", rekao je Vince.

On je dodao da je tokom druge polovine prošle godine dobijao anonimne telefonske i SMS prijetnje i rekao da su prijetnje počele onoga momenta kada je u medijima počeo da iznosi optužbe za korupciju i diskriminaciju, gradskih vlasti u Novom Sadu, ali i Nacionalnog saveta Roma i Kancelarije za inkluziju Roma Vojvodine.

Vince je nosilac nagrade Novog Sada za izuzetan doprinos razvoju multikulturalnosti kroz aktivizam za učešće Roma u kulturnom i javnom životu grada.

Predsjednik Saveta za integraciju Roma u Vladi Srbije Srđan Šajn i državni sekretar u MUP-u Srbije Vladimir Božović danas su zajedno osudili prebijanje novosadskog romskog aktiviste i apelovali na državne organe da hitno reaguju i pronađu počinioce.

Nakon što je 2013. godinu završio sa titulom najnebezbjednijeg grada u Srbiji, Novi Sad je i u prvim danima nove godine nastavio da skuplja poene za tu neslavnu titulu. Nedopustivo je da se i dalje dešavaju "sačekuše" u kojima neko nekoga prebija pred kućom ili u rođenom dvorištu, bio to priznat umjetnik kao što je Olah Vince ili bilo koji drugi građanin, saopšteno je iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Novi Sad nije i ne smije biti grad u kojem će se i posumnjati na diskriminaciju, niti uopšte može biti moguće da se neko nekažnjeno izvuče za prebijanje čovjeka na njegovom kućnom pragu, navedeno je u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak