U Mostaru i Banja Luci otvorena sva glasačka mjesta

Radiosarajevo.ba
U Mostaru i Banja Luci otvorena sva glasačka mjesta


Svih jedanaest biračkih mjesta na kojima će glasati birači s područja koje pokriva Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru na izborima za Hrvatski sabor otvoreno je jutros na vrijeme, a glasanje se odvija bez gužvi i bilo kakvih drugih problema.  

 Iako je na području koje obuhvaća Konzulat u Mostaru upisano najviše birača izvan Hrvatske, njih 108 000, procjenjuje se da će, zbog manjeg broja glasačkih mjesta, na izbore izaće tek nešto više od deset hiljada.

Naime, na prošlim izborima bilo je 40 glasačkim mjesta, a na izbore je izašlo oko 30 000 glasača.

U hrvatskom Generalnom konzulatu u Banjoj Luci jutros su u 7.00 sati otvorena dva biračka mjesta na kojima će glasati birači s područja koje pokriva ovaj konzulat na izborima za Hrvatski sabor.

Glasanje je dosad proteklo bez problema.

Biračka mjesta ostaju otvorena do 19 sati.

Pravo glasa na području koje je u nadležnosti Generalnog konzulata Hrvatske u Banjoj Luci ima 25.000 hrvatskih državljana s područja sjeverne i sjeverozapadne Bosne.

U BiH je registrirano 264.000 hrvatskih državljana s biračkim pravom, a oni će ove godine moći glasati u gradovima u kojima su sjedišta hrvatskih konzulata.

Glasanje na području BiH, gdje će se odlučivati o tri zastupnika iz XI. izborne jedinice, provodit će se 3. i 4. decembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak