U Mariboru sukobi demonstranata i policije

Radiosarajevo.ba
U Mariboru sukobi demonstranata i policije

U slovenačkim gradovima i u ponedjeljak hiljade građana protestuju protiv lokalnih i državnih političkih elita, a najviše demonstranata okupilo se u Mariboru, njih preko 10.000.

Mariborčani, okupljeni na Trgu slobode i pred gradskom vijećnicom, ovim „trećim mariborskim ustankom“ ponovo zahtijevaju ostavku gradonačelnika Franca Kanglera. Kako javlja slovenački Dnevnik.si, oko hiljadu demonstranata se već nekoliko sati sukobljava s policijom i gađa ih kamenjem, a policija je uzvratila nekoliko puta bacivši suzavac.

Policija je iz Ljubljane u Maribor dopremila vodeni top koji je upotrijebila u petak uvečer u prijestolnici, nakon što su izbili sukobi između grupe demonstranata i policije. Bilans tih sukoba bio je preko dvadeset povrijeđenih na obje strane.

U Ljubljani se u ponedjeljak navečer okupilo nekoliko hiljada nezadovoljnih građana, uglavnom mlađe populacije, a policija je preventivno zatvorila ulicu koja vodi do slovenačkog parlamenta i zgrade vlade.

Građani nezadovoljni vlašću okupili su se i u Celju, Velenju i drugim slovenačkim gradovima, a organizatori svih protesta najavljuju da neće odustati jer se radi o „opštenarodnoj pobuni“.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak