U Makedoniji počeli lokalni izbori

Radiosarajevo.ba
U Makedoniji počeli lokalni izbori


U Makedoniji svoje pravo glasa u subotu će moći iskoristiti građani te zemlje koji se trenutno nalaze u zatvorima, vojnim kasarnama, bolnicama i svi koji se od 2001. godine ne nalaze u toj zemlji, javio je dopisnik Agencije Anadolija.

Tako će pravo glasa iskoristiti 446 osoba koje se nalaze u zatvorima kao i 136 osoba koje imaju status izbjeglica ili bolesnika.

Direktor zatvora Idrizova Živko Pejkovski novinarima je kazao da su sve glasačke kutije u zatvoru Idrizova otvorene tačno u 07.00 sati, napominjući da do sada nije bilo nikakvih problema tokom glasanja.

Glasači će pravo glasa koristiti dolaskom u grupama na biračka mjesta kako bi se izbjegle velike gužve.

Prvo će žene zatvorenici iskoristiti svoje pravo glasa, a nakon toga i zatvorenici u otvorenom i zatvorenom tipu zatvora.

Pejkovski je istakao da svi građani Makedonije koji glasaju u odsustvu neće imati pravo glasa.

“Mi smo Ministarstvu pravde poslali listu od 1200 imena glasača u odsustvu isključujući imena stranih zatvorenika, kazao je on napominjući kako će broj onih sa pravom glasa biti manji od predviđenog.

Glasačka mjesta će biti otvorena do 19.00 sati, dok će građani imati priliku da izaberu između 350 kandidata za načelnika i 480 kandidata za općinske vijećnike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak