U Kosovskoj Mitrovici jedna osoba poginula, jedanaest ranjeno

Radiosarajevo.ba
U Kosovskoj Mitrovici jedna osoba poginula, jedanaest ranjeno


U eksploziji bombe jedna osoba je poginula, a 11 ranjeno u naselju Bošnjačka mahala na sjevernom djelu Kosovske Mitrovice. Meta napada su bili učesnici protesta protiv otvaranja kancelarije Vlade Kosova u tom dijelu grada.

Nepoznata osoba u petak je bacila je eksplozivnu napravu, najvjerovatnije ručnu bombu, na građane srbijanske nacionalnosti koji su protestovali zbog otvaranja kancelarije u kojoj bi trebalo da počne izdavanje ličnih dokumenata.

Portparol Kosovske policijske službe Besim Hoti rekao je da policija intenzivno traga za napadačem.

Nakon napada situacija u sjevernom dijelu grada je vrlo napeta.

Pripadnici međunarodnih snaga sigurnosti (EULEX) osiguravaju prostorije Vlade Kosova, a pripadnici Kosovske policijske službe su u povećanom broju raspoređeni zajedno sa pripadnicima KFOR-a u blizini mosta preko Ibra i u dijelu Kosovske Mitrovice u kojem žive Albanci.

Od posljedica ranjavanja preminuo pedijatar Mensud Džeković

Od posljedica eksplozije u Kosovskoj Mitrovici preminuo je pedijatar Mesud Džeković, potvrdili su iz Zdravstvenog centra u Kosovskoj MItrovici.

U napadu je povrijeđeno 11osoba, koji nisu u životnoj opasnosti, a među njima je pet muškaraca i šest žena, prenose beogradski mediji.


Hitna sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednosti

Predsjednik Srbije Boris Tadić sazvao je hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost povodom eksplozije u Kosovskoj Mitrovici.

Predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je da današnji napad na Kosovu, u kojem su povrijeđeni Srbi, predstavlja "provokaciju miru i provokaciju" Srbije, koja na to "ipak neće reagovati".

On je rekao da je situacija na Kosovu najveći bezbjednosni izazov za Srbiju i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na pokušaje destabilizacije tog područja.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da današnje nasilje u Kosovskoj Mitrovici predstavlja teroristički napad i odgovor ekstremista usmjeren protiv nastojanja da se u južnoj srpskoj pokrajini obezbjedi trajna stabilnost, prenosi B92.
Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu osudio je u petak popodne eksploziju bombe u sjevernom dijelu Mitrovice.

"Državna tijela Republike Kosova duboko su predana stvaranju mirnih, stabilnih i sigurnih uvjeta za sve kosovske građane, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost. Stoga ocjenjujemo da su nasilni čini popu današnjeg potpuno neprihvatljivi", rekao je Sejdiu, prenosi Fena.

Građani srbijanske nacionalnosti organizovali nove proteste

Zbog napada, građani srbijanske nacionalnosti na Kosovu organizovali su nove proteste. Više hiljada osoba protestovalo je na Trgu Šumadija u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici zbog bombaškog napada na demonstrante koji je ranije danas izvršen u istom djelu grada.

Brojne policijske jedinice i dalje obezbjeđuju Bošnjačku mahalu u kojoj se jutros dogodio incident. Policija zasad ne raspolaže podacima ko je aktivirao eksplozivnu napravu, te navode da je istraga o detaljima napada još u toku.

radiosrajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak