U Jadranskom moru ulovljena ajkula: Pogledajte fotografije - evo o kojem je morskom psu riječ

7
Radiosarajevo.ba

Ovih dana društvenim mrežama kruže snimke ulovljenog morskog psa lisice na Podvelebitskom području u Hrvatskoj.

"Utorak ujutro, Lukovo otočko, kraj Senja. Lisica 3 metra - 100 kg. Ulovio lokalni ribar", poruka je koja je dostavljena portalu Morski.hr, uz fotografije.

Morski pas lisica pojavljuje se u cijelom Jadranu. Za razliku od ostalih većih morskih pasa koji preferiraju otvoreno more, lisicu možemo pronaći po kanalima i plitkim uvalama gdje se zapetlja u mreže i postane medijska senzacija. Zna zagristi panulu za sitnu ribu pa iznenadi sportske ribolovce, pa nije isključeno ni da se upravo to dogodilo i ribaru s ovog područja.

Meteorolozi objavili prognozu do 31. jula: Evo kad konačno dolazi osjetno osvježenje

Riječ je o vrlo dobrim plivačima koje mogu narasti do 5,7 metara odnosno bit teške oko pola tone. Tijelo lisice s gornje strane tamno je plave boje, dok je ona s donje strane bijela. U čeljusti se nalazi velik broj sitnih zuba. Morski pas lisica hrani se ribama, lignjama i rakovima, a u lovu na iste koristi im rep koji ima funkciju biča. Konkretnije udarcem repa mogu ošamutiti plijen te ga na taj način lakše uloviti svojim oštrim zubima.

Po prirodi nisu agresivne životinje, ali ako ih se napadne mogu postati nezgodne za ljude. Osim u Hrvatskoj, morske lisice žive u otvorenim morima, uključujući istočni i zapadni Atlantik te Pacifik.

Foto: Morski.hr: Ulovljena "lisica"

Zavod za zaštitu okoliša i prirode svojedobno je zbog ulova ove vrste od strane ribara iznimno oštro reagirao, te više puta pojasnio da je morski pas lisica strogo zaštićena vrsta te vrsta pred izumiranjem

Hrvatski Zakon o zaštiti prirode iz 2013. godine, koji je i danas na snazi, vrlo je jasan kad je u pitanju lov, uznemiravanje i ubijanje strogo zaštićenih vrsta, a morska lisica je na tom popisu. Kazne su prema tom zakonu do do 27 hiljada eura (oko 53 hiljade KM), a čak i slučajan ulov svaka je osoba dužna prijaviti Državnom zavodu za zaštitu prirode, podsjeća Morski.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak