U Hrvatskoj hrana skuplja i do 60 posto

Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj hrana skuplja i do 60 posto

Hrana je u posljednjih godinu dana u samoposlugama širom Hrvatske poskupila od 40 do 60 posto, pišu srbijanske Novosti.

Od 79 proizvoda koji se najčešće kupuju samo je jedan jeftiniji u odnosu na juli prošle godine, a trend viših cijena očito će i dalje da se zadrži.

Nije stoga čudno što mesecima pada potrošnja građana, a mnogi u samoposlugama kupuju samo hljeb, mlijeko i najnužnije proizvode.

Ulaskom Hrvatske u EU najavljene su niže cijene mlijeka i mesa, ali se to do sada nije dogodilo.

Domaći se proizvođači žale da se uvoze jabuke lošeg kvaliteta iz Poljske, ponekad stare i dvije godine, a na kraju prodaju za 2,5 eura, pišu Novosti.

Index piše da su cijene u julu prošle godine bile puno niže od jula ove godine. Na godišnjoj razini najupečatljivija poskupljenja pogodila su prasu, mrkvu, glatko i oštro brašno, jaja i kivi. Svi navedeni artikli u odnosu na juli prošle godine skuplji su od 40 posto do preko 80 posto.

Kupus je, na primjer, skuplji za čak 80,95 posto.

Ipak, prema pisanju ovog portala, neke namirnice su i pojeftinile, poput paprike babure koja je jeftinija za čak 64,86 posto, a zatim tikvica, paradajza...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak