U Crnoj Gori stopa PDV-a od danas - 19 posto

Radiosarajevo.ba
U Crnoj Gori stopa PDV-a od danas - 19 posto

Porez na dodatu vrijednost od 19 odsto počet će da se obračunava od danas kada će na snagu stupiti izmjena i dopuna zakona u toj oblasti, javlja agencija Anadolija.

Parlament Crne Gore koji je 19. juna usvojio izmjene i dopune Zakona o PDV-u, prema kojem je opšta stopa poreza na dodatnu vrijednost u toj državi povećana sa 17 na 19 odsto, stupa na snagu od danas.

Iz Vlade Crne Gore su ranije najavili očekivanja da će povećanjem stope PDV-a prihodi na godišnjem nivou biti između 35 i 40 miliona eura, kao i da će takav potez doprinijeti smanjenju javnog duga, što će pozitivno uticati na fiskalnu stabilnost. Opšta stopa PDV-a u Crnoj Gori se nije mijenjala od donošenja prvobitnog zakona 2003. godine. 

Niža stopa poreza od sedam odsto kao i nulta se ne mijenja, a prema očekivanjima Vlade, povećana stopa PDV-a bi trebala biti privremenog karaktera, odnosno ostvarenjem nultog deficita stopa PDV-a bi se, kako se nadaju, vratila na prvobitno stanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak