U Crnoj Gori se održavaju predsjednički izbori

Radiosarajevo.ba
U Crnoj Gori se održavaju predsjednički izbori


Otvaranjem 1.169 biračkih mjesta u Crnoj Gori jutros su u 7 sati počeli drugi predsjednički izbori od proglašenja nezavisnosti te zemlje 2006. godine, javlja Agencija Anadolija.

Na današnjim predsjedničkim izborima 511.405 birača s pravom glasa birat će između dosadašnjeg predsjednika Crne Gore, kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Filipa Vujanovića (58)  i Miodraga Lekića (67), čelnika opozicione koalicije Demokratskog fronta (DF) i bivšeg crnogorskog ministra vanjskih poslova.

Na biralištima koja će biti otvorena do 20 sati, svoje biračko pravo moći će iskoristiti 511.405 birača, od čega najviše u glavnom gradu Podgorici 146.787, a najmanje u Šavniku, 1.786.

Predstavnici međunarodnih organizacija, Komitet za otvorenu demokratiju, predstavnici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope kao i predstavnici OSCE-a nadgledat će predsjedničke izbore u Crnoj Gori.

Ovogodišnji izbori šesti su po redu od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori, te drugi od referenduma za crnogorsku nezavisnost. Uslov za izbor predsjednika je izlaznost od najmanje 50 posto od ukupnog broja registrovanih birača, u protivnom će u narednih 14 dana biti održan drugi krug izbora. 

Predsjednički izbori u Crnoj Gori koštaće oko 1,2 miliona eura, od čega je 800.000 eura predviđeno za sprovođenje izbora, dok je preostalih 400.000 eura namijenjeno za izbornu kampanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak