Treba formirati Balkanski savjet

Radiosarajevo.ba
Treba formirati Balkanski savjet

Srbijanski premijer i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić je u intervjuu za FTV izjavio da Srbija, bez obzira na specijalne veze s Republikom Srpskom, poštuje državu Bosnu i Hercegovinu ustanovljenu Daytonskim sporazumom, prenosi Fena.

Komentirajući kritike zbog relacija Srbija - RS, koje se u dijelu bh. javnosti doživljavaju kao državnički odnosi, Dačić je kazao da ti odnosi proizilaze iz činjenice da u RS-u živi više od milion Srba i da Srbija želi da sarađuje sa svojim sunarodnicima.

U kontekstu osjetljivosti tih odnosa on je istakao kako BiH nikada ne bi trebala da prizna Kosovo kao državu.

Govoreći o potrebi regionalne saradnje i važnosti dobrosusjedskih odnosa Dačić je rekao da regionu treba "Balkanski savjet", koji ne bi bio neka nova Jugoslavije niti savez, već savjet.

"Zašto bi Makedonac ili Hrvat u Srbiju morali putovati s pasošem, a Litvanac ili Estonac samo s ličnom kartom", kazao je Dačić, uz opasku kako je taj problem riješen s Makedonijom, ali nije s Hrvatskom, iako bi interes Hrvatske trebao biti veći zbog dolaska turista iz Srbije na ljetovanje u Dalmaciju.

Dačić je uoči dolaska u Sarajevo, pojasnio i svoju nedavnu izjavu "da nije potrebno srbovanje" rekavši da su se saradnja i sastanci do sada svodili uglavnom na ljubljenje, a nakon toga je izostajala realizacija dogovorenog.

"Za izgradnju škole na Palama koja je dobila ime Srbija, prošlo je dosta vremena a da Srbija nije donirala novac, oko milion eura, dok bi Turska sigurno dala i pet miliona eura da škola nosi njeno ime",rekao je Dačić.

Dakle, treba realizirati dogovoreno, kroz infrastrukturne i ekonomske projekte.

Pojasnio je i da je njegovo reagiranje, nakon najave predsjednika RS-a Milorada Dodika o potrebi koncipiranja zajedničkog srpskog nacionalnog programa, značilo da Vlada na čijem je on čelu zna svoj posao, zna šta treba da radi, i da ne treba oko toga stvarati dnevnopolitičku kampanju. Vlada Srbije ima svoj program, svoju unutarnju politiku i realizacija toga je "resor" koji srbijanska Vlada u svojim aktivnostima, i bez posebnih sastanaka i dogovora, provodi, kazao je Dačić.

Srbijanski premijer i ministar unutarnjih poslova u Sarajevu će prisustvovati Međunarodnoj konferenciji o organiziranom kriminalu. Imat će i sastanke s najvišim bh dužnosnicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak