Transformacija KFOR-a

Radiosarajevo.ba
Transformacija KFOR-a

Ministri odbrana zemalja članica NATO su zaključili da postoje povoljni politički i vojni uslovi za postepeno smanjivanje broja pripadnika KFOR-a na Kosovu. Srbijanski ministar smatra da situacija još nije bezbjedna.

Deset godina nakon dolaska sanaga KFOR-a na Kosovo, sigurnosna situacija na terenu se, prema mišeljnju ministara odbrana zemalja članica NATO, popravila. Tako su se stvorili odgovarajući politički i vojni uslovi za postepeno smanjivanje broja vojnika u sastavu KFOR-a.Od početnih 50 000 vojnika, u sastavu KFOR-a danas ima 14 000 vojnika sa tendencijom da se, moguće već od 1. januara 2010., taj broj smanji na 10 000.

Ovakva transformacija snaga KFOR-a, u jednu manju, fleksibilniju i više obavještajnu formaciju, obavljaće se korak po korak, u zavisnosti od vojnih procjena i političkih analiza, izjavio je generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer: „Ovakva odluka je odraz onoga što su postigli i Kosovo i cijeli region uz pomoć međunarodne zajednice. Sigurnost i rastući prosperitet zamijenili su nasilje. Međutim posao još nije u potpunosti gotov. Ima još toga da se uradi, ali mislim da smo na pravom putu. Kada kažem „mi“, prvenstveno mislim na region, ali i na EU, NATO i druge koji su involvirani u tom procesu.“

Generalni sekretar NATO, istakao je da su EULEX i kosovska policija sposobni da obezbijede sigurnost na Kosovu, ali i dodao da je NATO i dalje odlučan da se brine o bezbjednosti kako manjinskog tako i većinskog stanovništva na Kosovu. U tom smislu KFOR će i dalje ostati prisutan na terenu, a sve u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.

Finansijska kriza je pravi razlog?

Generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer, sastao se u sjedištu NATO-a u Briselu i sa srpskim ministrom odbrane, Draganom Šutanovcem, ocijenivši tom prilikom da NATO pridaje posebnu važnost odnosima sa Srbijom. Dragan Šutanovac je izrazio zabrinutost povodom odluke NATO-a da smanji broj vojnika na Kosovu, jer prema njegovom mišljenju stabilnost na Kosovu i Metohiji još nije obezbijeđena u dovoljnoj mjeri:

„Nisam siguran da je takva odluka NATO dobra. Dobio sam uvjeravanja da se to neće provesti u kratkom roku, kao i da će se u svakom trenutku procjenjivati bezbjednosna situacija. Postoji velika finansijska kriza i među zemljama članicama koje imaju svoje vojnike na Kosovu i Metohiji, i one pokušavaju da smanje svoje troškove. Mislim da smanjivanje troškova na račun bezbjednosti na Kosovu i Metohiji nije pravi način da se štede sredstva.“

Šutanovac je istakao da je na ministarskom sastanku NATO, Srbija dobila podršku ambasadora zemalja članica EU za njeno dalje pristupanje EU, ali i podršku za stavljanje Srbije na bijelu šengensku listu.

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak