Tomo Grobar zagovornik Velike Srbije

Radiosarajevo.ba
Tomo Grobar zagovornik Velike Srbije

Ko je zapravo Tomislav Nikolić, novi predsjednik Srbije i kako su svjetski mediji opisali čovjeka koji će ovu dužnost u svom prvom mandatu obnašati narednih pet godina? 

Rođen je 1952. godine u Kragujevcu i po zvanju je ekonomist. Političku karijeru započeo je u Narodnoj radikalnoj stranci, gdje je brzo izabran za potpredsjednika, a na njegovu inicijativu došlo je do ujedinjenja te stranke i mjesnih odbora Srpskog četničkog pokreta Vojislava Šešelja i stvaranja nove stranke februara 1991. godine, pod nazivom Srpska radikalna stranka (SRS).

Na čelu stranke bio je Šešelj, dok je Nikolić izabran za potpredsjednika, a ovu funkciju je obnašao sve do septembra 2008. kada podnosi ostavku na sve funkcije u SRS-u. U oktobru 2008. osnovao je SNS, na čijoj je Osnivačkoj skupštini izabran za predsjednika.

Od 1992. zastupnik je u Skupštini Srbije, u martu 1998. godine izabran je za podpredsjednika tadašnje srbijanske vlade, a od augusta 1999. obnašao je dužnost podpredsjednika vlade tadašnje SR Jugoslavije. U maju 2007. godine izabran je za predsjednika srbijanskog parlamenta, ali je nakon pet dana smijenjen glasovima onih koji su ga izabrali.

U intervjuu za Media servis Nikolić je prije pet godina poručio da i dalje sanja Veliku Srbiju i njeguje četništvo. "Ja sam četnik i opet bih to bio u ratu"  - izjasnio se Nikolić i dodao da to nije ništa čudno. "Ja nisam počinio nikakav ratni zločin i njegujem četništvo" rekao je tada i dodao: "Niti imam djece za rat, niti imam vojske za rat, niti bih bilo čiju tuđu djecu poveo u rat niti bih ratovao protiv tuđe djece".

Svjetski mediji o Nikoliću


Britanski Guardian u naslovu teksta o novom predsjedniku Srbije piše kako je "bivši ekstremni nacionalist" postao srpski predsjednik, a u uvodu napominju kako bi Tadićev poraz mogao odgoditi primanje države u Europsku uniju.

"Početkom svoje karijere bio je poznat kao grobar zbog vođenja pogrebnog preduzeća u centralnoj Srbiji, novi 60-godišnji predsjednik, je bio zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke, koju je stvorio Vojislav Šešelj, promicatelj rata 90-ih godina i trenutni optuženik suda za ratne zločine", stoji u tekstu te se još navodi kako je Nikolić ratnih godina bio jasni promotor ideje "Velike Srbije" u koju je trebalo pripojiti velike dijelove BiH i Hrvatske.

Guardian također napominje da je potom ublažio svoje stavove, osnovao Naprednu stranku, te se gurnuo u desni centar i počeo podržavati ulazak u EU. "Njegova stranka i birači su vrlo kritični prema EU i zapadnim integracijama i otvoreniji ponudama iz Moskve", piše Guardian.

BBC
u svom članku o Nikolićevoj pobjedi naglašava kako je novi predsjednik u prošlosti bio zamjenik premijera u doba Slobodana Miloševića koji je na Haškom sudu bio optužen za genocid. "Bio je u Vladi kada je NATO bombardirao Srbiju te je jednom rekao da bi radije da Srbiji saveznik bude Rusija nego da uđe u EU", piše BBC te dodaje kako je posljednjih godina "omekšao" svoje stavove.

Također, navode izjavu srpskog analitičara Slobodana Antolića za RTS koji je rekao da je ovo bio "izborni potres i potpuno neočekivani rezultat".

AFP
u tekstu o srbijanskim izborima piše da je Nikolić pobijedio na valu nezadovoljstva Srba teškom ekonomskom situacijom u "državi koja ima jednu od najvećih stopa nezaposlenosti u Europi od 24 posto".

Ističu, također, da je Nikolić nekada bio saveznik Slobodana Miloševića te da je Tadića u prvom krugu optužio za krađu glasova. Ističu i da je nezavisna organizacija za provedbu izbora u Srbiji, CeSID, izvijestila da su izbori prošli bez problema, kao i da OSCE nije primijetio nikakve nepravilnosti tokom izjašnjavanja na Kosovu.

Nikolić ili Tadić svejedno: Politika prema BiH ista


Podsjetimo, iako će konačni i službeni rezultati jučer održanog drugog kruga predsjedničkih izbora biti poznati 96 sati od zatvaranja biračkih mjesta, prema preliminarnim rezultatima jasno je da je Srbija dobila novog predsjednika.

Naime, Srpska Republička izborna komisija do sada je obradila 75,92 posto glasova te je Nikolić osvojio 49,76, a Boris Tadić 47,15 posto glasova uz odaziv od 46,80 posto glasača.

Recimo i to da je Nikolić na predsjedničkim izborima učestvovao 2000. i osvojio treće mjesto iza Vojislava Koštunice i Slobodana Miloševića. Nakon toga je na izborima 2004. i 2008. godine, oba puta u drugom krugu, izgubio od dosadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak