Tomislav Nikolić novi predsjednik Srbije

Radiosarajevo.ba
Tomislav Nikolić novi predsjednik Srbije

U Srbiji su sinoć u 20 sati zatvorena biračka mjesta na kojima su građani mogli da se u drugom krugu predsjedničkih izbora izjasne o novom šefu države.

Srpska Republička izborna komisija do sada je obradila 75,92 posto glasova te je Nikolić osvojio 49,76, a Boris Tadić 47,15 posto glasova uz odaziv od 46,80 posto glasača. Konačna procjena CeSID-a kaže da je Nikolić osvojio 49,8, a Tadić 47 posto glasova.

Iako rezultati još nisu konačni i službeni, Boris Tadić sinoć je priznao poraz i time otvorio put za slavlje "naprednjaka".

'Postoji Božija pravda'

"Postoji Božija pravda. Večeras sam zahvaljujući građanima Srbije pobijedio na predsjedničkim izborima. Želim da se zahvalim... građanima koji su glasali za mene, ali i građanima koji su glasali za mog protivkandidata", rekao je Nikolić. 

"Srbija je večeras dobila novog predsjednika - Tomislava Nikolića", rekao je zamjenik predsjednika SNS-a Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je izjavio da prednost Nikolića, na 100 posto uzorka, iznosi 1,5 odsto. On je izjavio da su to rezultati bez Kosova, odakle, kako je istakao, očekuju još glasova za kandidata SNS.

Vučić je precizne rezultate najavio uskoro. U SNS već je krenulo i slavlje, a čestitku Nikoliću uputio je i sam Tadić koji je rekao da neće biti novi premijer.


Boris Tadić (Blogspot.com)

Zanimljivo je da je EU, tri sata prije zatvaranja birališta, Nikoliću čestitala pobjedu.

Nikolić ili Tadić, za BiH je svejedno

Građanima, koji su se našli na biračkim mjestima u momentu njihovog zatvaranja, omogućeno je da glasaju. Kako je javila Fena, zatvoreno je i glasačko mjesto u Ambasadi Srbije u Sarajevu.

Zatvaranjem biračkih mjesta završena je i predizborna tišina, koja je trajala od ponoći između četvrtka i petka.

Izlaznost manja

Građani Srbije su se u drugom krugu predsjedničkih izbora 20. maja opredjeljivali između kandidata koalicije "Izbor za bolji život" Borisa Tadića i kandidata Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića. Ukupno 6.770. 013 birača moglo je da se izjasni na 8.390 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu.

Tok glasanja tekao je, piše Blic.rs, bez većih incidenata, a izlaznost glasača je bila manja negoli u prvom krugu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak