Tomislav Nikolić i zvanično predsjednik Srbije

Radiosarajevo.ba
Tomislav Nikolić i zvanično predsjednik Srbije


Tomislav Nikolić
položio je zakletvu pred novim sazivom Skupštine Srbije, čime je i zvanično stupio na dužnost predsjednika. Na današnjoj posebnoj sjednici Skupštine Srbije, Nikolić je položio zakletvu, čime je počeo njegov petogodišnji mandat na mjestu predsjednika Srbije.

Nikolić je stigao u parlament u pratnji svoje porodice. Prvi put zakletvi su prisustvovali svi predsjednički kandidati

Nikolić je, pošto je završeno intoniranje himne “Bože pravde”, potpisao zakletvu, a predsjedavajući sjednicom Zaharije Trnavčević čestitao mu je stupanje na dužnost. Predsjednik je potom pozdravio poslanike i brojne zvanice, a zatim se zahvalio građanima Srbije što su ga izabrali.

„Srbiju razara kriza opšta kriza, a dokaz za to je svakodnevni život građana Srbije. Nezaposlenost i siromaštvo su posljedica neznalački sprovedene privatizacije, koju je obilježila pljačka, korupcija, mito i kriminal svake vrste“, ovim riječima je Nikolić je svoj govor; dodao je da će se boriti za Srbiju koja će biti ravnopravni član EU i koja se nikada neće odreći suvereniteta i teritorijalnog integriteta, "svog Kosova i Metohije".

Nikolić se poslanicima obratio riječima da će im pomagati onoliko koliko mu Ustav dozvoljava.

Prije Nikolića u Parlament su stigli bivši predsjednici Srbije Milan Milutinović, Boris Tadić, predstavnici diplomatskog kora, vojske, policije, vjerskih zajednica, javnog i političkog života Srbije, a svečanosti je prisustvovao i patrijarh Irinej.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak