Todorićev Agrokor kupio Mercator

Radiosarajevo.ba
Todorićev Agrokor kupio Mercator

Konzorcij dioničara Mercatora: Pivovarna Union, Nova ljubljanska banka, Pivovarna Laško, Nova kreditna banka Maribor, Gorenjska banka, Prvi faktor, Radenska, Banka Koper, Hypo Alpe-Adria Bank, NFD, Banka Celje i NFD holding, nakon višegodišnje natezanja i predomišljanja, od danas je spreman na prodaju 53 posto udjela hrvatskom Agrokoru, javili su slovenački mediji.

Slovenačke Finance objavile su u petak navečer da je Agrokor potpisao ugovor, no iz te kompanije još ništa nije službeno potvrđeno.

Kako piše Tportal, u Agrokoru vjeruju da je ova kupovina pobjeda poslovnih ljudi i njihove vizije za uspješnost i konkurentnost regije, te da se radi o ključnom, historijskom događaju, svojevrsnom New Dealu za regiju srednje i istočne Evrope koja će uticati na budućnost regije.

Ovom transakcijom Agrokor postaje najveća kompanija u sektoru u cijeloj srednjoj i istočnoj Evropi, a osma po veličini ukupno gledajući sve sektore.

Zajedno s Mercatorom, Agrokor bi trebao ostvarivati 7 milijardi eura ukupnog godišnjeg prihoda i zapošljavati preko 60 hiljada ljudi, i imati ukupno 2620 maloprodajnih objekata.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak