Titovo rodno selo slavi njegov rođendan

Radiosarajevo.ba
Titovo rodno selo slavi njegov rođendan


Učesnici skupa, uključujući i kineskog ambasadora u Zagrebu, položili su u subotu na cvijeće ispred Titove stare kuće, u malom hrvatskom selu, te gledali muzički i plesni  program bivših jugoslovenskih naroda i slušali političke govore, piše Balkaninsight.com.

Predsjednik hrvatskog udruženja Josip Broz Tito, Tomislav Badovinac, rekao je da je ovogodišnja proslava posvećena 70. godišnjici sasanka Antifašističkog vijeća Jugoslavije u bosanskom gradu Jajcu 1943. godine

Na sastanku Vijeća koje je utemeljilo poslijeratnu Jugoslaviju, odlučeno je da obalna područja Hrvatske, koja su bila pod italijanskom okupacijom, budu vraćena.

U socijalističkoj Jugoslaviji 25. maj se obilježava kao Titov rođendan, uprkos činjenici da je rođen 7. maja. Taj dan se obilježava i kao "Dan mladosti".

Tradicija proslave 25. maja u Kumrovcu ustanovljena je prije deset godina u nezavisnoj Hrvatskoj, od bivših pripadnika Titove armije i mladih obožavatelja socijalističkog lidera iz cijele bivše Jugoslavije, koji se svake godine okupljaju u selu.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić prisustvovao je proslavi nekoliko puta, tokom njegovog predsjedavanja tom zemljom.

Neki učesnici subotnjeg okupljanja najavili su da će oformiti novu komunističku partiju u Hrvatskoj, koristeći slogan socijalističke Jugoslavije "Fabrike radnicima".

Različiti jugoslovenski simboli, kao što su partizanske kape, majice kratkih rukava sa Titovom slikom i "Tito" vino bili su na prodaju tokom okupljanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak