Tito ustavno nepoželjan u Sloveniji

Radiosarajevo.ba
Tito ustavno nepoželjan u Sloveniji


Slovenski Ustavni sud zabranio je u utorak gradskim vlastima Ljubljane da jednoj ulici daju ime po bivšem jugoslavenskom predsjedniku i komunističkom lideru Josipu Brozu Titu, jer je njegovo ime, kako se navodi, simbol komunističkog režima koji je kršio ljudska prava.

"Titovo ime nije samo simbol oslobođenja Slovenije od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, nego je i simbol totalitarnog komunističkog režima koji je obilježen obimnim i grubim kršenjima ljudskih prava i osnovnih sloboda", navodi se u obrazloženju odluke.

Ljubljana, čiji je gradonačelnik Zoran Janković, imenovala je jednu ulicu po Titu 1999. godine, uz objašnjenje da je on bio važna historijska figura.

Nazivi ulica i trgova po Josipu Brozu Titu uvijek su vruća tema u zemljama bivše Jugoslavije. U Zagrebu se godina raspravlja o preimenovanju Trga Maršala, a i prije par dana Hrvatski helsinški odbor je ponovno pokrenuo inicijativu da se trg zove Sveučilišni.

U Sarajevu se centralna gradska ulica i dalje zove Titovom, u Podgorici također postoji Ulica maršala Tita. U Beogradu nijedna značajnija ulica ne nosi ime Josipa Broza, ali ima desetak ulica u beogradskim naseljima.

U Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini postoje Titove ulice ili trgovi u još nekoliko gradova, pored onih glavnih.

Osim Sarajeva, u BiH nazive po Titovom imenu nose i ulice u Mostaru, Zenici, Tuzli, ali i manjim gradovima, kao što su Odžak i Tešanj.

U Crnoj Gori Josip Broz ima svoje ulice u Baru, Herceg-Novom i Ulcinju.

Makedonska prijestolnica Skopje nema Titove ulice ili trga, ali nekoliko makedonskih gradova i dalje pamti najvećeg sina jugoslovenskih naroda i narodnosti: Prilep, Strumica, Kocanj, Tetovo, Ohrid.

U Hrvatskoj, Titov trg nalazimo i u Karlovcu, te Titovu obalu u Umagu. U Srbiji se u Subotici jedna aleja zove po Josipu Brozu.

Ne samo ulice, nego i gradovi

Prije rata, diljem bivše Jugoslavije postojala su mjesta i gradovi nazvani po Josipu Brozu. Glavni grad Crne Gore, Podgorica, do aprila 1992. godine zvala se Titograd.

Hrvatska Korenica se sve do 1996. godine zvala Titovom Korenicom, a ne zna se kada je tačno Titova Mitrovica prekrštena u Kosovsku Mitrovicu.

U Sloveniji se Velenje do 1990. godine zvalo Titovim Velenjem, a Užice u Srbiji je do 1992. godine imalo naziv Titovo Užice. U Srbiji se Vrbas zvao Titovim, u BiH Drvar, u Makedoniji Veles.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak