Tim Judah - pojam Jugosfera danas

Radiosarajevo.ba
Tim Judah - pojam Jugosfera danas


Tim Judah je ugledni britanski novinar koji je prije godinu dana prvi put spomenuo pojam Jugosfere u svom članku u The Economistu. Činjenica je da ovaj pojam uznemiruje mnoge političke duhove koji su jedva dočekali da se odaljimo od bivše SFRJ. Judah je nedavno dao intervju za zagrebački Globus, što su brojni mediji u Hrvatskoj prokomentirali. Prenosimo tekst objavljen na portalu Seebiz.eu u kojem Judah objašnjava pojam Jugosfera

Prije godinu dana napisao sam članak za Economist u kojem sam upotrijebio izraz “Jugosfera”. Tad sam proguglao riječ i pojavilo se devet referenci, ali ni jedna od njih nije značila ono što sam ja njome htio reći.

Ako danas proguglate riječ “Jugosfera” ili “Yugosphere”, otvara se oko 32.500 referenci. Postoje stranice na Facebooku i u Wikipediji, a riječ je ušla u optjecaj i ljudi se njome služe kao da je uvijek postojala. Nagonski razumiju što znači. Je li to čudno, ili?

Iza Jugosfere se ne krije nikakva komplicirana ideja. Jednostavno mi je trebala riječ kojom bih opisao odnose između naroda i država bivše Jugoslavije. Bila je to riječ izmišljena da opiše ono što je ljudima zajedničko, ono čime su se ljudi, i njihove zemlje, prije zajedno služili i zajedno radili. Dijelom je to zajednička kultura, većinom zajednički jezik (da, znate što mislim), nešto od toga je biznis, a mnogo toga su zbilja dosadne stvari.

Uzmimo samo posljednja dva mjeseca. Evo nekoliko primjera koje bih nazvao jugosferičnim: najava da se uspostavlja nova zajednička željeznička tvrtka Srba, Hrvata i Slovenaca. Sastanak u Sarajevu na kojem su se susreli predstavnici lutrija iz Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne, Kosova i Makedonije da razmotre pokretanje zajedničke lutrije na kojoj bi glavni zgoditak iznosio i do 20 miliona eura. Sporazum o vojnoj suradnji između Srbije i Hrvatske. Rasprava o preustroju jugoslavenske nogometne lige, naravno, pod drugim imenom. Ideja o zajedničkoj kandidaturi Srbije, Hrvatske i Bosne za domaćine Europskog nogometnog prvenstva 2020. Potpisivanje ugovora o izručenju između Srbije i Hrvatske, a slijede i ugovori s Bosnom i Crnom Gorom. Najava otvaranja Regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala, na temelju ugovora o policijskoj suradnji prvo između Srbije i Hrvatske, ali otvorenog i za uključivanje ostalih zemalja regije.

seebiz.eu/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak