Thaci prekinuo sastanak Prištine i Beograda

Radiosarajevo.ba
Thaci prekinuo sastanak Prištine i Beograda


Hashim Thaci, kosovski premijer, prekinuo je trojni sastanak delegacija Beograda i Prištine sa Catherine Ashton, visokom predstavnicom EU za vanjsku  politiku i bezbjednost, koja posreduje u dijalogu, pošto nije bio zadovoljan njenim prijedlogom.

U Bruxellesu su danas nastavljeni pregovori na kojima je Ashton prvo održala bilateralne sastanke sa Thacijem, a zatim i delegacijom Srbije, u kojoj su bili Ivica Dačić, premijer Srbije, Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, potpredsjednici Vlade, Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za Kosovo, i Marko Đurić, savjetnik predsjednika Srbije.

Srbijanski mediji objavili su tokom pregovora da je Srbija u Bruxellesu dobila povoljniju ponudu.

Aleksandar Vulin rekao je da srbijanski tim nije pogriješio što je odbacio prijedlog u prošloj rundi razgovora, jer sada, kako kaže, postoje izgledi da argumenti Srbije budu uvaženi.

Maja Kocijančič, glasnogovornica Catherine Ashton, izjavila je uoči početka devete runde dijaloga Beograda i Prištine da se očekuje da bude postignut sporazum o sjeveru Kosova.

Ona je potvrdila da će Ashton 22. aprila šefovima diplomatija zemalja članica EU podnijeti izvještaj o ishodu dijaloga, od čega zavisi da li će Srbija u junu dobiti datum za pregovore o pridruživanju EU.

Thaci je prije sastanka rekao da se Priština zalaže za postizanje sporazuma sa Beogradom, koji bi doprinio dobrosusjedskim odnosima i evropskoj budućnosti Kosova i Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak