Teslina urna mogla bi biti premještena u Hram Svetog Save u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Teslina urna mogla bi biti premještena u Hram Svetog Save u Beogradu

Urna naučnika Nikole Tesle mogla bi biti premještena u Hram Svetog save u Beogradu, pišu srbijanski mediji.

Naime, Teslini posmrtni ostaci bili su kremirani i privremeno smješteni na jednom njujorškom groblju, a potom 1957. godine prenijeti u muzej u Beogradu koji nosi njegovo ime.

Patrijarh srpski Irinej prije dva dana založio za to da se zemni ostaci naučnika sahrane u Hramu Svetog Save.

"Razgovarali smo o spomeniku i polaganju zemnih ostataka Nikole Tesle i o našem predlogu i stavu Crkve da je najpogodnije da to veliko ime bude pored ličnosti i Hrama Svetog Save i Karađorđevog spomenika. Da tu dođe i Nikola Tesla kao predstavnik nauke" rekao je patrijarh prilikom susreta sa predsjednikom Privremenog organa Beograda Sinišom Malijem, piše B92.net.

Patrijarh je naglasio da je to stav Crkve i izrazio nadu da će njegova ideja naići na razumijevanje. Patrijarhova inicijativa nije prva kada je riječ o premještanju zemnih ostataka Nikole Tesle. 

Krajem 2011. Društvo „Sveti Sava”, neposredno pošto je obilježilo 125 godina postojanja, apelovalo je da se urna Nikole Tesle položi u hram, ali je ta inicijativa naišla na protivljenje direktora Muzeja „Nikola Tesla” Vladimira Jelenkovića.

On je tada rekao da nije čudno što se urna nalazi u muzeju. 

"I snimak poslednjeg izdaha Thomasa Edisona se čuva u muzeju. Ako bismo na ovaj način rabili ovu memorijalnu celinu, mogle bi i druge naučne institucije da traže eksponate koji bi odgovarali njihovoj postavci, te onda ne bi ni postojala potreba za postojanjem našeg muzeja" kazao je Jelenković, podsjećajući na želju Milice Trbojević, kćerke Tesline sestre Angeline i nasljednice Teslinog sestrića Save Kosanovića, da urna bude prenijeta u muzej.To je za Jelenkovića bio argument koji podrazumijeva i obavezu da se porodična želja bezrezervno poštuje, navode srbijanski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak