Tadić: U Srbiji nema mjesta za zločince

Radiosarajevo.ba
Tadić: U Srbiji nema mjesta za zločince


Predsjednik Srbije Boris Tadić smatra da je Srbija otvoreno, odgovorno i demokratsko društvo, koje stremi članstvu u zajednici evropskih naroda. U takvoj zajednici, poručio je Tadić, nema mjesta za one koji su počinili zločine protiv čovječnosti.

"U tom društvu nema mesta onima koji su počinili zločine kao što su bili logori Treblinka, Jasenovac, Birkinau, Staro sajmište, Novi Sad, Jajinci", naveo je Tadić na manifestaciji u Beogradu, održanoj povodom 27. januara - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Tadić je kazao kako će uvijek biti na strani onih čiji je identitet ugrožen te će se zalagati da se jevrejska i druge nacionalne zajednice u Srbiji osjećaju ravnopravnim, javile su Nezavisne.

Pa je tako i srbijanski predsjednik - nakon što se Vladika Grigorije nedavno izvinio u Dubrovniku - ukazao na pojedina nastojanja da se revidira istina o nacističkim zločinima, zaboravi holokaust, obnovi šovinizam, etnički, vjerski i druge vrste fanatizma, te naglasio da se to u Srbiji ne može i ne smije dogoditi.

"Nikada nećemo prihvatiti da se drugi ugrožavaju i poništavaju samo zato što su različiti od nas, što su pripadnici druge vjerske ili etničke grupe", poručio je Tadić.

Predsjednik Srbije, koji je 9. januara (prije 18 dana) sa Miloradom Dodikom slavio u Banjoj Luci Dan Republike Srpske, naveo je i kako mu je neprihvatljiva netrpeljivost, isključivost ili omraza kojoj smetaju ove razlike, te dodao da nikakve predrasude ili mržnje ne mogu ugroziti uvjerenje da je zajednički identitet iznad svega toga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak