Tadić u prvoj posjeti Podgorici nakon priznanja Kosova

Radiosarajevo.ba
Tadić u prvoj posjeti Podgorici nakon priznanja Kosova
Sa jednog od susreta dvojice predsjednika (Foto: Arhiv)

Slabe odnose susjednih Crne Gore i Srbije mogla bi popraviti danas prva zvanična posjeta Borisa Tadića, predsjednika Srbije, Podgorici.

Tadić će se sastati s predsjednikom i premijerom Crne Gore, Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem.

Potom će posjetiti sjedište Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i prostorije crnogorskog mobilnog operatera M-tela u vlasništvu srpskog Telekoma, javlja Tanjug.

U petak predsjednika Srbije očekuje posjeta Skupštini opštine Herceg Novi, a zatim i selu Smriječnu u Pivi, rodnom mjestu Tadićevog oca.

Štampa u Podgorici ističe da svi u Crnoj Gori, počevši od Tadićevog domaćina, predsjednika Vujanovića, do prosrpskih opozicionih partija, poglavara Mitropolije i običnih građana, od posjete očekuju mnogo, jer bi ona trebalo da označi početak nove, zdravije faze odnosa dvije zemlje.

Tadić je u Podgorici prvi put boravio odmah nakon referenduma o nezavisnosti Crne Gore, 21. maja 2006. godine, kada je izjavio da Srbija priznaje referendumski rezultat i da želi sa Crnom Gorom da gradi prijateljske odnose.

Podgorica je u međuvremenu priznala nezavisnost Kosova, oktobra 2008. godine, što je, uz druga otvorena pitanja, pa i nesporazume povodom akcija na hapšenju pripadnika organizovanog kriminala i lokalnih izbora u Crnoj Gori, opteretilo odnose Srbije i Crne Gore.

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je u tom kontekstu nedavno ocijenio da se "odsustvo redovnijeg političkog dijaloga koristi često za isijavanje viška emocija i za dnevnopolitičku zloupotrebu određenim povodima od strane pojedinaca i raznih interesnih grupa, što uz neka historijska opterećenja baca sjenku na naše odnose".

Predsjednik Srbije je uoči posjete u intervjuu za crnogorsku televiziju učinio još jedan pokušaj da "skloni" tu sjenku i otkloni svaku sumnju u činjenicu da Srbija nema ni interesa, ni želje, da osporava crnogorsku državnost.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak