Tadić: Srbija će se usredotočiti na hapšenje Hadžića

Radiosarajevo.ba
Tadić: Srbija će se usredotočiti na hapšenje Hadžića

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u petak u intervjuu britanskoj agenciji Reuters da Srbija nakon uhićenja Ratka Mladića želi ubrzati na putu u Evropsku uniju i obračunati se s organiziranim kriminalom i korupcijom.

"Uvjeren sam da ćemo zadati smrtonosan udarac organiziranom kriminalu i korupciji do kraja mandata ove administracije. Naš pravosudni i sigurnosni sistem se ubrzano reformira i razvija", rekao je Tadić.

Predsjednik Tadić je ponovio da se Srbija nakon uhićenja Mladića želi usredotočiti na uhićenje posljednjeg haškog bjegunca Gorana Hadžića. Srbija također želi pojačati borbu protiv kriminala i korupcije, dodao je Tadić, kako je prenio Reuters.

"Nakon Mladićevog uhićenja uvjeren sam da ćemo riješiti i slučaj Gorana Hadžića ... ali i da ćemo moći prebaciti veći dio sredstava s potrage za ratnim zločincima na borbu protiv organiziranog kriminala", naveo je Tadić.

On nije želio govoriti o detaljima akcije uhićenja Mladića. "Vjerojatnost uhićenja je bila vrlo velika, i to se konačno i desilo", rekao je Tadić.

"Mi želimo da se oslobodimo balasta i demona prošlosti", kaže predsjednik Srbije i dodaje da je Mladićevo uhićenje "preduvjet za istinsko i iskreno pomirenje u regiji".

Govoreći o prijemu zemalja zapadnog Balkana u EU, Tadić kaže da "svi moramo ispuniti sve kriterije". "Ne smijemo u to unositi stare konflikte i nesporazume", dodao je.

"Pristupanje cijele regije u EU od ključnog je značaja. Izuzetno je važno i da Hrvatska dovrši pregovore o pristupanju. Time će biti stvorene šanse i da Srbija i Crna Gora odmah zatim slijede tim putem", kaže Tadić.

"Za razliku od mnogih drugih zemalja, Srbija se uhvatila ukoštac s velikim problemima u svom društvu. Mi smo započeli reforme pravosuđa čak i prije početka pregovora o pristupanju EU", navodi Tadić u intervjuu Reutersu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak