Tadić spreman prepustiti stranku Đilasu

Radiosarajevo.ba
Tadić spreman prepustiti stranku Đilasu

Bivši predsjednik Srbije i lider najjače opozicione Demokratske stranke (DS) Boris Tadić spreman je povući se iz stranačke izborne utrke i podržati kandidaturu svog najjačeg oponenata - Dragana Đilasa, te mu prepustiti vođstvo u DS-u, izvjestili su u srijedu navečer srbijanski mediji.

Ostane li Tadić pri nakani koju je saopštio u razgovoru s glavnim urednicima vodećih srbijanskih medija, riješio bi se višednevni tihi rat koji traje među dvojicom pretendenata na mjesto šefa DS-a nakon teškog poraza koji je ta stranka pretrpjela na izborima, a Boris Tadić lično izgubio od aktuelnog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.
 
Istovremeno, bio bi to, ocjenjuju analitičari u Beogradu, “vjerovatno najbezbolniji način da se sačuva stabilnost ozbiljno poljuljane unutarnje strukture DS-a”.

Tadićevi uslovi

Da bi podržao Đilasa, Tadić je postavio nekoliko uslova. On najprije zahtjeva da se DS profilira kao socijaldemokratska stranka, da veće ovlasti dobije predsjedništvo stranke, a ne pojedinci, te da se uspostavi unutrašnja kontrola rada, uz ocjenjivanje rada svih članova i dužnosnika stranke.

Također, Tadić traži i da nema revanšizma prema članovima opštinskih odbora DS-a koji su podržali bilo koga od stranačkih kandidata za predsjednika, uz uslov da predsjedništvo stranke ubuduće čine predstavnici oba krila, odnosno svih odbora koju su u predizbornoj utrci podržavali Đilasa ili Tadića, što bi spriječilo autokratsko upravljanje.

U DS-u su u toku pripreme za izbornu Skupštinu 10. novembra. Rok za prijavu kandidata ističe večeras u ponoć, a službeno se nisu još kandidovali ni Tadić ni Đilas.

Ukoliko do toga dođe i očuva se jedinstvo stranke kojoj prijete frakcijske podjele, Tadić je spreman prihvatiti “neku od međunarodnih ponuda za posao”, mada nije navedeno o kojim i čijim je poslovnim ponudama riječ.

Ipak, Tadić ostavlja rezervu u odluci koju je nagovijestio.

“Ako ne bude dogovora, kandidirat ću se se. To ću odlučiti večeras ili sutra ujutro. Nije suština da ja obavezno moram biti predsjednik DS-a, suština je da stranka ispuni svoju misiju”, navode Tadićevu ocjenu beogradski mediji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak