Tadić i Josipović danas šetaju Beogradom

Radiosarajevo.ba
Tadić i Josipović danas šetaju Beogradom
Svečani doček predsjednika Hrvatske (Foto: Fonet)

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i danas boravi u posjeti Srbiji, a trebalo bi da se sastane sa kako sa premijerom Cvetkovićem tako i sa predsjednikom Tadićem.

Na sastanku, koji će biti održan u zgradi Vlade Srbije, trebalo bi da bude riječi o otvorenim pitanjima u odnosima dvije zemlje.

Prema protokolu posjete, Јosipović i predsjednik Srbije Boris Tadić razgovarat će potom sa porodicama izbjeglica i povratnika u Hrvatsku.

Ovaj sastanak biće održan u zgradi predsjednika Srbije, a predviđen je i susret Јosipovića sa predstavnicima nevladinih organizacija.

Јosipović će popodne sa Tadićem prošetati centrom Beograda, a zatim prisustvovati susretu srpskih i hrvatskih umjetnika u restoranu "Kalemegdanska terasa".

Hrvatski predsjednik doputovao je jučer u prvu zvaničnu posjetu Srbiji, koju je predsjednik Srbije ocijenio kao historijsku.

Prvog dana posjete Јosipović je razgovarao sa Tadićem u Beogradu, nakon čega su zajedno u Subotici prisustvovali obilježavanju 20. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Јosipović i Tadić založili su se za unapređenje saradnje dvije zemlje i rješavanje otvorenih pitanja, navodeći da bi bilo dobro da se pitanje tužbe i kontratužbe za genocid riješi vansudskim putem.

Kao otvorena pitanja koja treba riješiti naveli su povratak izbjeglica u Hrvatsku, zaštitu njihove imovine i rješavanje stambenih pitanja, zaštitu pisma i jezika Srba u Hrvatskoj, pitanja granice, nestalih, manjina i zaštite njihovih prava.

Josipović doputovao u prvu zvaničnu posjetu Srbiji

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak