Tadić: Bilo bi bolje da uhapsimo Mladića nego da se preda

Radiosarajevo.ba
Tadić: Bilo bi bolje da uhapsimo Mladića nego da se preda

Site WikiLeaks Juliana Assangea objavio je novu seriju tajnih depeša iz američkih ambasada širom svijeta. Depeše sa dosad najsvježijim datumima jednim dijelom se odnose i na dešavanja u Srbiji i regionu.

Na sastanku američkog ambasadora Michaela Polta i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića bilo je riječi o zakonu o religiji, izgradnji nove ambasade SAD u Beogradu, a najzanimljiviji dio sastanka odnosio se na hapšenje Ratka Mladića, koje su u tom trenutku tražilo od Srbije.

Tadić je ambasadoru rekao da Srbija radi na tome da pronađe haškog bjegunca i da je to vreoma važna stvar za srbijansku vladu.

Tadić je tom prlikom izrazio različit stav od tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, koji je ranije ambasadoru rekao da bi bilo dobro i za Srbiju i za Mladića da se ratni general dobrovoljno preda vlastima. Tadić je ambasadoru rekao da se ne slaže s tim i da vjeruje da bi bilo mnogo bolje da se bjegunac uhapsi. Također, Tadić je rekao da ne očekuje da Koštunica promijeni stav o tom pitanju.

U komentaru ambasador Polt piše da je svrha sastanaka s Koštunicom i Tadićem bila da se vidi kakva je budućnost Srbije nakon eventualnog hapšenja Mladića, šta će biti nakon crnogorskog referenduma o nezavisnosti i da li se očekuju nemiri nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Potsjetimo, u jednoj od američkih diplomatskih depeši iz 2008. godine, koji je objavio WikiLeaks, a prenio New York Times, stoji kako srbijanska vlada točno zna gdje se nalazi haški bjegunac Ratko Mladić.

U toj depeši izražava se zabrinutost zbog nesuradnje Srbije sa Haškim sudom. Američki diplomat citira španskog kolegu koji je ocijenio da "Srbija uopće ne surađuje sa Haškim sudom i savršeno dobro zna gdje se nalazi Ratko Mladić.

Zajednička prepiska otkriva i stavove nekih diplomata koji smatraju da Mladiću u skrivanju pomažu ruski dužnosnici. O tome je, navodno, sa Rusima razgovarao i šef kabineta predsjednika Srbije Miki Rakić, koga opisuju kao posebno sumnjičavog prema onima koji su lojalni bivšem generalu.

Prema objavljenim depešama, Rusi nisu bili skloni uhićenju Mladića, jer smatraju da je Haški sud "instrument" Zapada protiv pravoslavnih Slavena.

WikiLeaks objavljuje: Mesić: "Dodik Lajčakom laštio cipele"

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak