Tachi odbio rješenje po modelu RS

Radiosarajevo.ba
Tachi odbio rješenje po modelu RS

Premijer Kosova Hashim Tachi poručio je u svom današnjem obraćanju poslanicima u kosovskom parlamentu kako njegova vlada odbija rješenje po modelu Republike Srpske (RS), za sjeverni dio te zemlje. 
Poslanik ispred Kosovske demokratske zajednice (LDK) Sabri Hamiti, ukazao je na važnost sastanka zakazanog za 17. januar 2013. godine u Bruxellesu, kojim će biti nastavljen dijalog dviju zemalja, te dodao kako Kosova mora sa velikom pažnjom i ozbiljnošću pristupiti ovom događaju.

Podsjećajući na prijedlog srbijanske strane, kojim je kao jedna od opcija navedeno uređenje po modelu dva entiteta, te formiranje jedne autonomne oblasti na sjeveru Kosova, Tachi je rekao kako autonomija nije prihvatljivo rješenje, javio je dopisnik agencije Anadolija.
 
Autonomija i odvajanje nikada neće biti prihvaćeni“, poručio je Tachi, dodajući kako će takvi prijedlozi Beograda, "ostati na beogradskim rafama". On je napomenuo da će ovaj, ali i slični prijedlozi srbijanske strane ostati u kategoriji nerealizovanih projekata.
 
Srbijanski premijer Ivica Dačić ranije je izjavio kako je model RS, jedna od opcija za rješenje pitanja sjevera Kosova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak