Svinjska gripa stigla u Hrvatsku?

Radiosarajevo.ba
Svinjska gripa stigla u Hrvatsku?

Sumnja se kako se svinjska gripa pojavila u Hrvatskoj, a prema prvim neslužbenim informacijama jedna djevojka, koja ima slične simptome toj smrtonosnoj bolesti zadržana je izolaciji.

Ministar zdravstva u Hrvatskoj Darko Milinović na konferenciji za medije održanoj u Gospiću, novinare je izvijestio kako su simptomi gripe pronađeni kod 22-godišnje Osječanke, koja se u utorak vratila iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ima li ta djevojka uistinu i smrtonosni virus, Milinović je kazao da će se znati tek u četvrtak. Više informacija zasad nije poznato, ali prema zadnjim službenim informacijama HZZO-a, navodi se kako svinjske gripe u Hrvatskoj nema.

Kako se zaštititi od svinjske gripe?

S obzirom da se svinjska gripa i upala pluća (neovisno je li uzrokovana virusom svinjske gripe ili je u pitanju neki drugi uzročnik) najvjerojatnije prenosi kapljičnim putem (bliskim kontaktom), preporučuje se pridržavanje općih higijenskih mjera za sprečavanje kapljičnih infekcija. To su često pranje ruku sapunom i tekućom vodom i izbjegavanje skupova u zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi te redovito čišćenje i pranje površina.

Ako povratnik iz Meksika ili SAD-a u roku od sedam dana po povratku u našu zemlju razvije simptome respiratorne bolesti slične gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, curenje iz nosa, grlobolja, bolovi u mišićima i kostima, glavobolja, umor, mučnina i povraćanje), treba biti pregledan od strane infektologa.

Preporučljivo je da osobe sa simptomima bolesti vlastitim prijevozom otiđu na pregled na infektološki odjel najbliže bolnice ili u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević (Zagreb). Ako je opće stanje bolesnika vrlo teško, treba pozvati hitnu medicinsku pomoć. Nikako se ne preporučuje odlazak u bolnicu javnim prijevozom.

Infektolog će na temelju znakova bolesti i epidemioloških podataka odlučiti o potrebi primjene antivirusnog lijeka i eventualne hospitalizacije kod oboljelog povratnika. Ako na temelju kliničkog pregleda posumnja na gripu i oboljelom ordinira antivirusne lijekove, o tome će infektolog neodgodivo (telefonom) obavijestiti nadležnu higijensko-epidemiološku službu prema mjestu stanovanja bolesnika radi primjene postekspoziciske kemoprofilakse prema strogo određenim kriterijima.

Ukućani bolesnika trebaju pojačano provoditi opće higijenske mjere – pranje ruku, provjetravanje, čišćenje površina.

index.hr/tportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak