Sve bliže BiH: Snijeg pao u Hrvatskoj, Sava se izlila iz korita

1
Radiosarajevo.ba
Sve bliže BiH: Snijeg pao u Hrvatskoj, Sava se izlila iz korita

Europa se priprema za moguće najgore poplave unazad nekoliko decenija. Sudeći po radaru Neverina, ciklona će se u idućim satima premještati prema sjeveru te će osim Hrvatske zahvatiti i Sloveniju, Austriju, Slovačku, Češku te dio Mađarske i Njemačke

Promjena vremena i ciklona po imenu Boris žestoko je zahvatila Hrvatsku, a posebno je dramatično bilo na sjevernom i srednjem Jadranu. Na dijelu obale zabilježeni su veliki valovi, pijavice, saobraćajnice su u dijelu zemlje bile poplavljene, a Novigrad je bio pun morske pjene.

Na vrijeme će nastaviti utjecati premještanje ciklone kroz Jadransko more što će donijeti još grmljavinskih oluja, posebno u Dalmaciji.

Vlada KS donijela odluku o nastavku rada u 'Mjedenici'

Zbog obilne kiše, Sava se u Zagrebu izlila iz Korita. Vodostaj je u sedam sati ujutro iznosio 258 centimetara i u stalnom je porastu od četvrtka popodne.

Prema podacima Hrvatskih voda, u manje od 24 sata vodostaj je porastao gotovo pola metra. S izvanrednim se mjerama kreće kad vodostaj dosegne 450 centimetara, dok se izvanredno stanje proglašava kad se popodne na 550 centimetara.

Temperatura u Istri se kreće između 6 i 15 Celzijevih stepeni. U gorju je zahlađenje još izrađenije, a sudeći po snimkama s web kamera LiveCamCroatia.com, na Platku pada snijeg. Pahulje će u nastavku jutra nastaviti lepršati na Platku, a moguće je da se najviši dijelovi Radeševa i zabijele.

Na Zavižanu se temperatura spustila na 0,1 Celzijev stepen, ali za sada nema snijega, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak