Svaki građanin Srbije zbog Mladića mjesečno izgubi 159 eura

Radiosarajevo.ba
Svaki građanin Srbije zbog Mladića mjesečno izgubi 159 eura


Prema riječima zamjenika tužioca za ratne zločine Brune Vekarića, svaki građanin Srbije mjesečno izgubi 159 eura, zato što haški optuženik Ratko Mladić još nije uhapšen i isporučen Međunarodnom sudu u Haagu.

Odnosno, bivši zapovjednik Vojske RS-a državu košta ukupno 1,2 milijarde eura godišnje jer je zbog njega blokiran put Srbije prema Evropskoj uniji. Neposredni trošak angažiranja 10.000 operativaca koji su u svakodnevnoj potrazi za Mladićem iznosi godišnje između 10 i 12 miliona eura, javlja B92.

Vekarić je tako zaključio kako "činjenica da Ratko Mladić i Goran Hadžić nisu u Haagu, Srbiju košta mnogo u ekonomskom, političkom i moralnom smislu". "Srbija do sada nije dobila status kandidata samo zbog Mladića i Hadžića.

Da su u Haagu, država bi sad imala pristup fondovima EU, čija se visina mjeri milijardama eura, što diže standard Srbije kao buduće članice na visinu standarda ostalih zemalja EU. Time bi Srbija imala neusporedivo pogodniji ambijent za strana ulaganja, bila bi otvorena nova radna mjesta, koja donose novac od poreza budžetu", istaknuo je Vekarić.

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak