Suđenje za zločine 7. hrvatske gardijske brigade

Radiosarajevo.ba
Suđenje za zločine 7. hrvatske gardijske brigade

Četvorica bivših pripadnika topničke bitnice 7. hrvatske gardijske brigade "Pume" izravno su danas na zagrebačkom Županijskom sudu kao svjedoci teretili dvojicu bivših suboraca, Antuna Novačića i Nenada Jurinca, da su u akciji "Maestral" 1995. pucali u srpske zarobljenike.
 
   Na suđenju sedmorici pripadnika "Puma" zbog strijeljanja šestorice zarobljenih vojnika Republike Srpske u Mliništima i Halapićima svjedok Josip Haramina ostao je pri svojem iskazu iz istrage kad je rekao da je preko radioveze čuo zapovjednika brigade, pokojnog generala Ivana Koradea, da u njegovu postrojbu na položaju u Mliništima kod Glamoča u BiH šalje dvojicu ratnih zarobljenika "za osvetu zbog ubojstva njihova zapovjednika bitnice".
 
   Svjedok je vidio da su njegovi suborci zavezane zatvorenike tukli, a potom su ih trećeoptuženi Antun Novačić i šestooptuženi Goran Gaća odveli na rub šume. Osobno je vidio da je u jednog od zarobljenika pucao Novačić.     
 
   Svjedok Mihajlo Brmbota priznao je da je i sam jednog od zarobljenika udario. "No vidio sam da će vrag odnijeti šalu pa sam okrenuo leđa i čuo tum-tum", kazao je te dodao da je nakon toga čuo jednog zarobljenika kako govori "nisi me pogodio", na što je, kako je posvjedočio, tog zarobljenika hitcem u čelo ubio pripadnik brigade zvan Krezo kojemu se ne sjeća imena.
 
   Od svjedoka Milana Kramarića sud je doznao da je to bio nadimak petooptuženog Nenada Jurinca kojega je zajedno s Novačićem optužio da su pucali u dvojicu zarobljenika. I on je vidio kad su prije likvidacije zarobljenike tukli njegovi suborci kojih je, po riječima svjedoka Vlade Čavića, bilo između 20 i 25.
 
   Čavić je posvjedočio da su "kolege bile revoltirane ubojstvom zapovjednika bitnice" te su 30 do 40 minuta šamarali i prijetili zarobljenicima. On se, kaže, udaljio, nakon čega je čuo kratki rafal i rečenicu "Nove, nisi ga pogodio", a potom i drugi rafal, no nije vidio tko je pucao.
 
   Svjedoci su posvjedočili i da je Korade bio "strah i trepet" i "gospodar života i smrti" te da su ga se svi bojali jer je prijetio pištoljem. Svjedok Kramarić dodao je kako se pričalo da je Korade osobno ubio jednoga zarobljenog oficira JNA.
 
   Po optužnici, likvidaciju svih šestorice zarobljenika u Miliništima i Halapićima naredio je Korade, a kao izvršitelji optuženi su brigadir Emil Črnčec, bivši zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a, Tihomir Šavorić, koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu, Novačić, Robert Precehtjer, Jurinac, Gaća i Robert Bevak.
 
   Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem novih svjedoka.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak