Sud odlučio: Perkovića treba izručiti Njemačkoj

Radiosarajevo.ba
Sud odlučio: Perkovića treba izručiti Njemačkoj

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića donijelo je nepravomoćnu odluku da se odobrava predaja i izručenje bivšeg čelnika jugoslavenskih tajnih službi Josipa Perkovića Njemačkoj, koja ga traži zbog ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Perković se može žaliti Vrhovnom sudu.

Nakon nešto više od jednosatnog vijećanja napravljena je pauza, a u 14.28 predsjednik Izvanraspravnog vijeća Turudić pozvao je stranke - Josipa Perkovića, njegove odvjetnike te zamjenicu županijske državne odvjetnice u sudnicu na objavu odluke.

Zamjenica glasnogovornika Županijskog suda Ivana Čalić izjavila je novinarima da je sud odlučio udovoljiti njemačkom zahtjevu za Perkovićevim izručenjem te da nije prihvatio argumente odbrane, piše Jutarnji.hr

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo najavio je da će žalbu na tu odluku uputiti Vrhovnom sudu čim dobije pisano rješenje.

Kako je riječ o nepravomoćnoj odluci, o Perkovićevoj sudbini odlučivat će Vrhovni sud, koji pravomoćnu odluku mora donijeti tri dana nakon što prime žalbu na odluku izvanraspravnog vijeća.

Nobilo je već ranije najavio da će njegov branjenik, ako ga izruče, progovoriti o svemu što zna te da će se u konačnici obratiti i Ustavnom sudu.

Perković od početka odbacuje njemačke optužbe da je povezan s Đurekovićevim ubojstvom, kao i njegov nekadašnji šef u jugoslavenskoj Službi državne sigurnosti Zdravko Mustač, o čijem će izručenju sutra odlučivati sud u Velikoj Gorici.

Obojica tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje.

U nekoliko medijskih istupa Nobilo je tvrdio kako je privatnom istragom utvrdio da pripadnici Službe državne sigurnosti iz Hrvatske nisu sudjelovali u Đurekovićevu ubojstvu, već da su za to odgovorne službe iz Srbije i Crne Gore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak